Vereniging van Bloemenveilingen in Nederland


Persbericht

19 - 4 - 2002

VBN-jaarcongres in teken verkiezingen

Faber: Overheid, kies voor Nederland-Bloemenland

Nederland zal alleen al vanwege de ruimteproblematiek binnen de Europese regio haar kaarten op de bloemisterijsector moeten zetten. Dat stelde voorzitter Doeke Faber tijdens het jaarcongres van de VBN op 15 april jl. in Noordwijk. Deze keuze berust op keihard economisch rendement. Tulpen en windmolens brengen geld in het laatje, of onze minister van economische zaken dat nu oubollig vindt of niet.

De bloemisterijsector heeft een goed jaar achter de rug. Faber presenteerde een totale veilingomzet van 3,4 miljard euro, wat een omzetstijging van 1,3% betekent. Faber: Deze groei geeft aan dat de bloemenveilingen over een uniek vermarktingssysteem beschikken, dat ook in economisch minder voorspoedige tijden uitstekend functioneert.

In zijn rede keek Faber terug op 8 jaar Paars. Hij gaf de nodige kritiek, maar stelde dat het economische en commerciële klimaat dat mede door paars is ontstaan erg goed is geweest. De VBN pleit, in reactie op het voorstel van Pim Fortuijn, voor Nederland als open handelsnatie. Ik moet er niet aan denken dat al onze sierteeltproducten vertraagd bij de klant aankomen omdat ze eerst containergewijs gescand moeten worden. Hij wijst ook op de miljoenenschade die deze vertraging de sector oplevert vanwege de bederfelijkheid van het product.

Ruimtelijke Ordening
Veel aandacht besteedde de VBN-voorzitter aan ruimtelijke ordening. Hij verwijst daarbij naar de besluitvorming over de Vijfde Nota Ruimtelijke Ordening die vandaag in de Tweede Kamer plaatsvindt. Ik ga er vanuit dat het akkoord over 10 locaties voor de ontwikkeling van glastuinbouw vandaag bekrachtigd wordt. Binnen de sector leeft echter vrees dat de uitvoering van het akkoord moeilijk zal worden vanwege gebrek aan financiële middelen en de noodzaak regionaal maatwerk te leveren. Regionale compromissen worden nogal eens van rijkshogerhand van tafel geveegd. Ook wijst Faber op het belang van het sierteeltcomplex, dat in zijn ogen een onmisbaar, sterk samenhangend en essentieel onderdeel van de Deltametropool is.

Gewasbescherming en energie
Op het gebied van gewasbescherming en energie geeft Faber aan dat Nederland best een klein eindje, maar niet eindeloos voor de muziek uit kan lopen. Hij geeft als voorbeeld de liberalisering van de energiemarkt, die heeft geleid tot grote onduidelijkheid en onzekerheid bij tuinders. Wil Nederland het leidende bloemen- en plantenland van Europa blijven, dan moeten we afstappen van onze zogenaamde gidslandfunctie op het gebied van gewasbeschermingsmiddelen. Faber verwijt de overheid daarnaast met haar restrictief gewasbeschermingsmiddelenbeleid het beleid van geïntegreerde gewasbescherming van de sector te doorkruist. We streven naar zo zuinig mogelijk gebruik van bestrijdingsmiddelen. Daartoe zetten we in op gebruik van biologische middelen. Slechts als deze niet afdoende zijn voor de bestrijding van ziektes worden spaarzaam chemische middelen ingezet. Door het te restrictieve overheidsbeleid wordt dit geïntegreerde sectorbeleid doorkruist, met als alternatief: ziektes in de gewassen of gebruik van andere (vaak zwaardere) chemische middelen op een minder optimaal moment in de teeltcyclus.

Agrologistiek
Faber prijst de ministers Brinkhorst en Pronk voor hun recente nota Agrologistiek. De richting waarin de nota oplossingen zoekt is ook de onze. Hij sprak zijn waardering uit voor de openlijk erkenning van de overheid dat vervoer van bederfelijke waar een voorrangs- behandeling en aanpak verdient.

Tenslotte heeft de VBN-voorman nog een wijze raad voor de aanwezigen. Hoe het overheidsbeleid en in de toekomst uit gaat zien bepaalt u in hoge mate zelf; paars, rood, blauw, groen of zelfs roze.

Debat kamerleden
Na de speech van Faber volgde een inleiding van LNV-minister L.J. Brinkhorst. De minister ontving uit handen van Jaap van der Veen (voorzitter Productschap Tuinbouw), een door de sector ontwikkelde meerjarenvisie. Vervolgens gaven de kamerleden Van Ardenne (CDA), Waalkens (PvdA) en Geluk (VVD) in een beeldpresentatie hun visie op de ontwikkelingen in de sierteeltsector, en de rol die de overheid daarin speelt. Het sluitstuk van het congres was een debat tussen de drie kamerleden en de zaal.