Agalev (Vlaanderen)

P E R S M E D E D E L I N G
Brussel, 19 april 2002

Verdere stappen naar een vergroening van de fiscaliteit

Regering keurt ecoboni en verpakkingsheffing definitief goed


Agalev is bijzonder verheugd dat de nieuwe regeling ecoboni-verpakkingsheffingen vandaag definitief door de ministerraad werd goedgekeurd. Het wetsontwerp wordt meteen ter bespreking naar het parlement gestuurd. Het zal in werking treden van zodra het is gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Eerder al hadden de Raad van State en de Europese Commissie hun advies uitgebracht. Het wetsontwerp werd aan hun opmerkingen aangepast. Het ontwerp werd ook nog vereenvoudigd en alle laatste technische details werden uitgeklaard door een werkgroep.

Door de regeringsbeslising zullen consumenten die kiezen voor herbruikbare verpakkingen worden beloond. Zo zal een herbruikbare fles limonade, die vandaag duurder is dan een wegwerpfles, met dit systeem morgen goedkoper zijn. Op deze manier zal een modaal gezin dat kiest voor herbruikbare verpakkingen jaarlijks bijna 100 euro kunnen besparen door te kiezen voor de meest milieuvriendelijke verpakking!

Prijsverschil tussen herbruikbaar en wegwerp
Het basisprincipe van de nieuwe wet luidt: herbruikbare verpakkingen worden goedkoper en dus gestimuleerd; terwijl wegwerpverpakkingen duurder worden en dus ontmoedigd. Om tot een dergelijk prijsverschil te komen, worden "ecoboni" en "verpakkingsheffingen" gecombineerd:
* ecoboni:
Er komt een gedifferentieerde algemene accijnsverlaging per liter op dranken. De BTW op water, fruitsap en frisdranken zakt van 21% naar 6%. Hiermee komt de Belgische BTW-voet voor deze producten meteen op het niveau van de buurlanden.
* heffing voor wegwerpverpakkingen (ecotaks): Tegelijk met de BTW- en accijnsverlaging komt er een uniforme heffing van 0,116 euro/liter (4,69 BEF/liter) zonder BTW voor alle wegwerpverpakkingen.

Concreet: twee voorbeelden

1. Een fles limonade van 1 liter, kost vandaag 0,12 euro méér in een herbruikbare verpakking in vergelijking met een wegwerpfles. Met het nieuwe systeem verandert dat: de limonade in de herbruikbare verpakking zal dan 0,02 euro/liter goedkoper zijn dan diezelfde limonade in een wegwerpfles.
2. Hetzelfde geldt voor water. Een herbruikbare fles plat water die nu nog 0,065 euro per liter duurder is dan datzelfde water in wegwerpverpakking, wordt in het nieuwe systeem 0,066 euro/liter goedkoper.
Besluit: de consument die kiest voor drank in wegwerpverpakking zal in de toekomst meer betalen. De consument die kiest voor hervulbare drankverpakkingen vermijdt niet alleen de ecoheffing, maar spaart ook op de afvalrekening.

Herbruikbare verpakkingen? Wegwerpverpakkingen?

* Herbruikbare verpakkingen zijn verpakkingen waarvan de producent moet aantonen dat ze zeven maal opnieuw gebruikt kunnen worden (en effectief opnieuw gebruikt worden) en die onderworpen zijn aan een stelsel van statiegeld om de inzameling te organiseren. De herbruikbare verpakking is herkenbaar voor de klanten door het logo dat er op aangebracht moet worden (zie verder). Vandaag zijn de meeste herbruikbare verpakkingen uit glas, hoewel dit geen wettelijke verplichting is. Er bestaan ook lichtere flessen in kunststof die herbruikbaar zijn, en dus ook in aanmerking komen voor een ecobonus.
* Wegwerpverpakkingen zijn verpakkingen die maar één maal gebruikt worden en daarna weggeworpen worden bij het afval om gestort, verbrand, maar liefst om gerecycleerd te worden.
Informatie voor de consument: logo op de verpakking De consument weet niet altijd of een verpakking herbruikbaar is of niet. Zoals hiervoor uitgelegd is een glazen fles niet per definitie herbruikbaar, en een plastic fles niet per definitie wegwerp.Er zal op elke herbruikbare verpakking een kenteken worden aangebracht (de rond draaiende pijltjes zoals nu reeds bestaat). Alle andere kentekens vervallen.

Hergebruik ís beter voor het milieu dan wegwerp
Hergebruik is een belangrijk instrument om aan afvalpreventie te doen. Het doel is in de eerste plaats zoveel mogelijk afval te voorkomen. Een goed gesorteerde maar groeiende afvalberg is geen optie. Wat na doorgedreven preventie nog aan afval wordt geproduceerd, moet uiteraard zo veel mogelijk worden gerecycleerd. Herbruikbare verpakkingen zijn beter voor ons leefmilieu dan wegwerpverpakkingen. Het Vlaams Instituut voor Technologisch Onderzoek (VITO) heeft een onderzoek verricht naar de levenscyclusanalyses die de afgelopen jaren in binnen- en buitenland werden opgesteld. Uit het onderzoek van het VITO blijkt dat geen enkele levenscyclusanalyse aantoont dat herbruikbare verpakkingen slechter scoren dan wegwerpverpakkingen. Als er een verschil wordt vastgesteld, dan is dat in het voordeel van de herbruikbare verpakkingen. Een recente analyse van het Nederlandse studiebureau TNO heeft aangetoond dat herbruikbare PET-flessen milieuvriendelijker zijn dan PET-flessen die maar éénmaal kunnen gebruikt worden en daarna worden gerecycleerd.

Sommigen vrezen voor "drankentoerisme". Die vrees is ongegrond. Op water, frisdrank en fruitsappen wordt met het nieuwe systeem van ecotaksen en ecobonussen de BTW verlaagd van 21% naar 6%. Daarmee komt deze BTW-voet op het niveau van onze buurlanden. De consument die water, frisdrank en fruitsap in herbruikbare verpakkingen koopt, betaalt geen ecotaks en geniet dus van een prijsverlaging. Ook andere dranken worden goedkoper indien ze in herbruikbare verpakkingen aangekocht worden.

De ecotaks verstoort het vrij verkeer van goederen en diensten niet. Een voorkomingsbeleid, dat hergebruik inhoudt, staat als eerste prioriteit in de Europese hiërarchie inzake afvalbeheer. In de EU-richtlijn 94/62 inzake verpakkingen en verpakkingsafval staat bovendien gestipuleerd dat lidstaten systemen van hergebruik mogen promoten. Daarenboven mogen ze hiervoor economische instrumenten gebruiken. De ecotaks is een marktconform fiscaal instrument bij uitstek. Andere EU-landen (Nederland, Duitsland, Denemarken, Oostenrijk, Finland, Noorwegen, Portugal) hebben reeds soortgelijke fiscale instrumenten ingevoerd. België is wat dat betreft dus allerminst geïsoleerd.

Jef Tavernier, Volksvertegenwoordiger
Jos Geysels, Politiek secretaris

---
Agalev Persdienst
Paskal Deboosere, persverantwoordelijke
Brialmontstraat 23, 1210 Brussel
tel (02)219 19 19 fax (02)223 10 90
gsm 0496 567 569
e-mail pers@agalev.be

---
Agalev via InterNet
e-mail persdienst: pers@agalev.be
agalev homepage : http://www.agalev.be/
persteksten : http://www.agalev.be/pers/


---