Nationaal Dubo Centrum

vrijdag 19 april 2002

Beleidsbrief duurzaam bouwen op valreep naar Tweede Kamer

Op de dag dat het Kabinet demissionair werd heeft Staatssecretaris Remkes de al enige tijd verwachte beleidsbrief duurzaam bouwen naar de Tweede Kamer gestuurd. In de brief worden de prioriteiten voor het duurzaam bouwen beleid, die door de staatssecretaris voor het eerst zijn genoemd op de Nationale Dubo Dag 2001, nader uitgewerkt.

Volgens de Staatssecretaris in het begeleidend persbericht is duurzaam bouwen 'de kinderschoenen ontgroeit'. Duurzaam bouwen gaat over naar een nieuwe fase waarin dubo een vaste plaats zal krijgen in het Wonen-beleid; in bijvoorbeeld de subsidieregelingen in het kader van het Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing (ISV) en in de Bouwregelgeving. Hiermee houdt de staatssecretaris de koers vast die in het Beleidsprogramma duurzaam bouwen 2000-2004 is uitgezet en waarin wordt gestreefd naar verankering van duurzaam bouwen in het Wonen-beleid en in de bouwpraktijk.

De staatssecretaris acht het cruciaal dat het duurzaam bouwen beleid beter meetbaar wordt; dat er duidelijke operationele doelen beschikbaar komen waarop het beleid en ook de prestaties van de bouwpraktijk kunnen worden afgemeten. De staatssecretaris kiest om die reden voor een beperkt aantal prioritaire thema's voor de periode tot 2004. De drie thema's mogen op voldoende maatschappelijk draagvlak rekenen. De thema's zijn:

* Energie

* Materialen

* Gezondheid

Op energiegebied zijn reeds operationele doelen voor de gebouwde omgeving vanuit het internationaal vastgestelde milieubeleid afgeleid en is ook de implementatie voor energiebesparing en CO2-reductie in de gebouwde omgeving al voor een groot deel uitgestippeld. Voor milieueffecten van materialen en voor milieu en gezondheidsaspecten in en om de woning zijn operationele beleidsdoelen voor de gebouwde omgeving nog niet of nauwelijks beschikbaar. Voor materiaalgebonden milieuprestaties van gebouwen moet het volgens de staatssecretaris mogelijk zijn binnen 2 jaar meetbare ambities te formuleren. Op het thema gezondheid wordt in de brief verwezen naar het binnenkort te verschijnen actieprogramma 'Gezondheid en Milieu'. Eén van de onderdelen daarin zal het onderwerp 'Gezondheid in Gebouwen' zijn.

De staatssecretaris richt zich met het duurzaam bouwen beleid primair op het schaalniveau van het bouwwerk. Onderkend wordt dat soms ook op het schaalniveau van buurten en wijken duurzame oplossingen mogelijk zijn. Op beide schaalniveaus streeft het rijk naar het bepalen en toepassen van prestatienormen om invulling te geven aan de kwaliteit die als maatschappelijk minimum wordt vastgesteld. Aldus wordt bereikt dat de milieuwinst op dat minimumniveau zeker wordt gesteld. Verder blijft het doel dat een brede groep marktpartijen in de bouwpraktijk op basis van vrijwilligheid prestaties realiseren boven het vereiste minimumniveau. VROM acht daartoe wel een nadere oriëntatie op de vraagzijde van de markt nodig en beter inspelen met duurzaam bouwen op de wensen van de bewoners en gebouwgebruikers.

Eind 2003 wil VROM nader bekijken in hoeverre de doelen van duurzaam bouwen met deze aanpak voldoende worden gerealiseerd en dus ook of de inzet van specifiek beleid na 2003 nog verder nodig is.