---

Ministerie van Defensie



---

AB-412 heli van de SAR

Reddingshelikopter luchtmacht evacueert opvarende

19-04-2002

Een AB-412SP reddingshelikopter van het Search-and-Rescue-squadron van de vliegbasis Leeuwarden heeft donderdag (18 april) een gewonde opvarende van een koopvaardijschip geëvacueerd. Het gewonde Russische bemanningslid werd overgebracht naar het Gemini-ziekenhuis in Den Helder.

Rond 13.00 uur alarmeerde de Kustwacht de SAR-helikopter en verzocht de gewonde Rus van het schip Ansiro af te halen. De man was in het ruim gevallen en had daarbij ondermeer gebroken en gekneusde ribben, een gebroken arm en mogelijk nekletsel opgelopen. De reddingshelikopter van de luchtmacht bevond zich op dat moment op Vlieland, en vloog naar het schip dat ongeveer dertig kilometer noordwest van Vlieland voer. De man is door een redder en een verpleegkundige met een speciale brancard uit het ruim gehaald en daarna overgebracht naar Den Helder.

Normaal gesproken voert de Koninklijke Marine deze acties uit met een Lynx-helikopter, maar in verband met een marine-oefening op het IJsselmeer besloot de Kustwacht de reddingshelikopter van de luchtmacht in te zetten.