ABP


Gemoderniseerde pensioenregeling Overheid en Onderwijs blijft bij ABP 18 april 2002

ABP blijft de collectieve pensioenregeling uitvoeren voor overheid en onderwijs. De regeling is onlangs door Sociale Partners (werkgevers en werknemers) gemoderniseerd, onder andere door invoering van flankerend ouderenbeleid. Langer doorwerken loont en leidt tot een verhoging van de uitkering. Tevens blijft de solidariteit tussen de sectoren (Rijk, Gemeenten, Onderwijs, etc) in stand, wat goed is voor de fondspositie en dus voor de deelnemers.

Fondspositie
De fondspositie - uitgedrukt in de dekkingsgraad - is in 2001 gedaald van 124 tot 112%. De oorzaken zijn een tegenvallend beleggingsresultaat alsmede een forse stijging van de lonen. Voor het eerst is hierbij rekening gehouden met de risico´s van indexatie van de pensioenuitkeringen door een variabele, reële rekenrente te hanteren. De verplichtingen stegen hierdoor met een kleine 10 miljard. Het voordeel van deze meting is dat nu expliciet rekening gehouden wordt met de toekomstige stijging van de uitkeringen. De fondspositie is uiteraard niet goed en dus zorgelijk, maar aan de andere kant ook niet slecht. Het fonds is onder de huidige omstandigheden toereikend gefinancierd. Per 1 januari 2002 is de indexatie dan ook volledig toegepast (4,14% plus 0,92% vanwege eenmalige uitkeringen in de CAO´s). Gegeven het lange termijn beleid is een dekkingsgraad van zo´n 140% wenselijk, maar onder de huidige condities zal het langere tijd duren voordat een dergelijk niveau bereikt wordt. De ontwikkeling van de fondspositie en het lange termijn beleid nopen tot een stijging van de premie van 11,2 naar 13,2% per begin 2002.

Beleggingen
Het beleggingsresultaat bedroeg - 0,7% (WM -2,8%). Aandelen gaven een rendement van -11,8% (WM -14,6%). Vastrentende waarden deden 7,7% (WM 6,6%) en onroerend goed 10,3 (WM 11,7%).
De beleggingsstrategie mikt op een lange termijn verdeling van 40% vastrentend, 40% aandelen, 10% onroerend goed en 10% alternatieve beleggingen zoals niet-genoteerde aandelen en hedge funds. Het huidige belang in alternatieve beleggingen bedraagt circa 4%. Door de recente marktontwikkelingen heeft het fonds een óverweging van vastrentend. ABP gelooft niet in het voortdurend aanpassen van de mix aan korte termijn marktfluctuaties.
De gekozen beleggingsmix is vanuit een oogpunt van lange termijn betaalbaarheid noodzakelijk, doch bergt korte termijn risico´s in zich. Een verlaging van het risicoprofiel zou onaanvaardbare gevolgen hebben voor de lange termijn betaalbaarheid van de pensioenen. Als het structurele rendement 1% lager uitvalt, leidt dit tot een 6 à 7% hoger premieniveau.
ABP streeft ernaar om via actief beleid extra rendement te genereren. Dit gebeurt door toepassing van een keur aan actieve strategieën en instrumenten. Door spreiding kan maximaal geprofiteerd worden van de marktliquiditeit en blijft het extra risico beperkt. Doel is tenminste een half procent extra rendement te realiseren over de totale portefeuille.
In 2001 werd de Code voor Zorgvuldig Beleggingsbeleid herzien en werd de Code Corporate Governance voorbereid. Deze is inmiddels operationeel. Daarnaast is begonnen met het operationaliseren van duurzaam beleggen.

Pensioenregelingen
In 2001 is uitgebreid overleg gevoerd tussen de Sociale Partners over de toekomst van de pensioenregelingen. Afgerond is thans het thema kapitaaldekking FPU. Voordeel hiervan is dat een tussentijds vertrekkende deelnemer zijn gespaarde rechten zal kunnen meenemen. De volledige kapitaaldekking zal naar verwachting bereikt zijn over 20 jaren.
Met enkele sectoren wordt overlegd over aanvullende FPU. Gerealiseerd is inmiddels een aanvullende FPU voor de sector Politie welke per begin 2002 is ingevoerd. Ook de sectoren Rijk, Defensie en Academische Ziekenhuizen overwegen aanvullende FPU-regelingen in te voeren. In juni 2001 werd ABP ExtraPensioen geïntroduceerd waardoor deelnemers op vrijwillige basis naar wens extra kunnen inleggen voor hun pensioen. De mogelijkheid tot koppeling met het "basispensioen" maakt dit product voor de meeste deelnemers zeer aantrekkelijk. ABP ExtraPensioen is te zien als een onmisbaar onderdeel van de modernisering van de pensioenregeling.
Ook in juni 2001 heeft de sector Defensie de regeling voor ouderdomspensioen van de militairen aan de collectiviteit van ABP toevertrouwd. Voor het nabestaandenpensioen was dit al het geval.