Nieuw-Vlaamse Alliantie

Kunst- en vliegwerk ter vervanging van Schouppe (19/04/02)

De N-VA is verbijsterd over de ronduit amateuristische aanpak van de regering inzake de vernieuwing van de raad van bestuur van de NMBS. Een voetbalclub in vierde provinciale gaat vakkundiger te werk bij de zoektocht naar een nieuwe trainer dan de federale regering bij de zoektocht naar een gedelegeerd bestuurder voor een van de grootste bedrijven van het land.

Voor de eerste, maar onbevredigende, selectie van afgelopen week werd geen enkele vacature voor een gedelegeerd bestuurder uitgeschreven via het Belgisch Staatsblad. Vandaag besliste de ministerraad eensklaps dat zaterdag, in een extra editie van het Staatsblad, dan toch een oproep tot kandidaatstelling zal verschijnen. Gegadigden hebben tot dinsdagmiddag 12 u. de tijd om hun visie en concept te ontwikkelen over de werking van de NMBS, de dag zelf nog bespreekt het kernkabinet de kandidaturen.

Elke headhunter weet nochtans dat geschikte kandidaten enkel kunnen worden gevonden in alle rust en stilte en aan de hand van een duidelijke profielschets en een afgelijnd beleidsplan. Niets van dit alles bij paars-groen.

Het is voor elke waarnemer duidelijk dat de gevolgde procedure louter de snelle eliminatie van Etienne Schouppe beoogt. Minister Durant heeft het eigen gewicht in de weegschaal gegooid voor de vervanging van de gedelegeerd bestuurder maar haar tegenkandidaat wordt door de regeringspartners te licht bevonden.

Met de volstrekt amateuristische en overhaaste aanwervingsprocedure dreigt men van de regen in de drop te komen staan, net zoals in het geval van De Post en het Federaal Voedselagentschap. Ook toen werden snel dikbetaalde managers triomfantelijk binnengehaald als nieuwe wonderdoeners, enkele maanden later werden ze met een gouden handdruk terug de laan uitgestuurd. Paars-groen mag in deze zaak dan wel supersnel zijn, efficiënt is ze allerminst.

Auteur:
Nieuw-Vlaamse Alliantie
Frieda Brepoels, kamerlid, fractievoorzitter

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be