Ingezonden persbericht

Please note: changes in time and speakers!

Signals from Southeast Asia
Human Rights under attack after 9-11:
Views from Malaysia, Indonesia and the Philippines

Public Forum - Friday April 19, 2002 19.30 - 22.00 hrs. Felix Meritis, Keizersgracht 324 Amsterdam

Co-organised by XminY Solidariteitsfonds and the Transnational Institute in cooperation with Amnesty International.

The presentations will be made by representatives from Human Rights organisations in Southeast Asia, who have attended the recent session of the UNHCR in Geneva. They are undertaking lobby and advocacy activities in Europe focussing on the impact of September 11 on the human rights situation in Malaysia, Indonesia and Philippines.

Opening
Marie Jose Vervest, XminY

Presentations
Malaysia: Mabel Au, Suaram
Indonesia: Mr. Hendardi, PBHI
Philippines: Aileen Bacalso, AFAD

Summarizing
Tim Parritt, Amnesty International, London

BREAK

Public discussion
In this second part of the evening, Jan Breman will moderate the discussion with the audience and invited specialists. The specialists will present statements in order to link up the situation in Southeast Asia with European-wide trends.

Moderated by
Jan Breman, ASSR, Universiteit van Amsterdam

with contributions from
Wil vd Schans, Buro Jansen & Janssen
Paul v Sasse, NJCM
Martha Meijer, HOM
Ton van Naerssen, KU Nijmegen

Conclusion
Brid Brennan, TNI

For more info on the forum please contact:
TNI (Neng - neng@tni.org) 020-6626608
XminY (Tina - ce@xminy.nl) 020- 6279661
asiaforum@planet.nl

Achtergronden:
PBHI, SUARAM and AFAD zijn de organisaties die zich respectievelijk in Indonesië, Maleisië en de Filippijnen inzetten op het gebied van mensenrechten. Een gezamenlijk gedachtegoed is het onder de aandacht brengen van de steeds repressiever wordende wetgeving na 11 september.

Situatie Zuidoost Azië
Na 11 september zijn vele overheden nog repressiever geworden. Demonstraties zijn verboden, de pers is verder aan banden gelegd, leiders van de oppositie worden opgepakt, openbare politieke bijeenkomsten worden verboden en met geweld opgebroken. Dit alles onder het mom van "terrorismebestrijding". De wet is een buitengewoon nuttig instrument gebleken om elke vorm van oppositie tegen het regime te onderdrukken en open debat te ontregelen om zo volledige controle uit te oefenen op de maatschappij en het openbare leven.

De gevolgen in Azië en wereldwijd
De strijd tegen de repressieve wetgeving is niet alleen gericht tegen de interne situatie in bovengenoemde landen maar heeft ook een regionaal karakter. Soortgelijke wetten zijn van kracht in Korea en Singapore. Na 11 september kwam een aantal Zuidoost Aziatische landen overeen nauwer samen te werken op het gebied van de inlichtingendiensten en vraagstukken van binnenlandse veiligheid.

Amnesty International waarschuwde reeds dat regeringen, met als dekmantel de strijd tegen internationaal terrorisme, draconische maatregelen tegen hun bevolkingen nemen die hun burgerrechten beknotten en basale mensenrechten ondermijnen.

Mary Robinson-UNHCR commissaris - verklaarde tijdens de jongste bijeenkomst van Europese ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken dat politici nieuwe wetgeving om burgerlijke vrijheden nog verder uit te hollen hoog op de agenda hebben geplaatst en sprak haar verontrusting uit over deze tendens.

Noodzaak van debat
De bovenstaande ontwikkelingen maken de noodzaak duidelijk in debat te gaan over de aantasting van burgerlijke vrijheden wereldwijd. Zoals Mary Robinson aangaf is dit niet een tendens die alleen in ververwijderde dictatoriale regimes te zien is, ook in Europa wordt wetgeving aangescherpt. Zonder noemenswaardig publiek debat. De situatie in Zuidoost Azië is een sprekend voorbeeld waar repressieve wetgevingen toe kunnen leiden.


---

PBHI: http://www.pbhi.org
SUARAM: http://www.suaram.org AFAD: http://www.desaparacidos.org/afad

XminY Solidariteitsfonds: http://www.xminy.nl Amnesty International: http://www.amnesty.nl TNI: http://www.tni.org