Ingezonden persbericht

Sector Pers en Public Relations
Contactpersoon: Dries Vandermeersch
E. Jacqmainlaan 20, 1000 Brussel
tel. 02-790 93 06 - fax 02-790 95 06 - gsm: 0477-23 13 57 e-mail: dries.vandermeersch@rago.be

PERSBERICHT
Datum: 11 april '02
Fax /E-mail bestemd voor: Alle nieuwsredacties Betreft: Gemeenschapsonderwijs organiseert congres overrond lLeerlingenparticipatie: congres 19 april .

Het Ggemeenschapsonderwijs organiseert op 19 april '02 een congres overrond leerlingenparticipatie.

Doelstelling
Het congres wilbeoogt de verschillende partners van dehet schoolgebeuren samen te brengen om dte koppen bij elkaar te steken over het thema 'leerlingenparticipatie in het basis- en secundair onderwijs'. Leerlingen discussiëren over dit thema met leerkrachten, directie, pedagogische begeleiders en bestuursleden. Uit de ideeën die Uitop dihet congres naar voor komen, moeten ideeën en trekken we conclusies getrokken en worden diedie geven we door aan de scholen van het gemeenschapsonderwijs worden overgemaakt zodat de vruchten van het congres concreet voelbaar zullen zijn op de schoolbanken. De bedoeling is immers om leerlingen nauwer te betrekken bij de beslissingensprocessen die op in het schoolgebeuren genomen worden.

Opzet: leerlingen eerst
Het congres wil in de eerste plaats leerlingen, van zowel het basis- als het secundair onderwijs, aan het woord laten over dit thema. InVia werkgroepen kzullnnen de leerlingen hun ideeeën over participatie getoestsen worden met leerkrachten, directies, pedagogische begeleidingsdienst, centraal administratieve diensten en bestuursorganen op hun haalbaarheid door ze te verdedigen bij de anderen. Het congres is niet bedoeld om wetenschappers aan het woord te laten. De ervaringsdeskundigengetuigen, namelijk de leerlingen, voeren hier het hoge woord.

Voorgeschiedenis

Dit congres werd de voorbije maanden op school voorbereid. In zeven basisscholen en acht secundaire scholen hebben leerlingen met hun directie en leraren gediscussieerd over 'samen school maken'. Ze zijn nagegaan welke inspraak ze nu al hebben op school, wat hun ervaringen, successen en problemen daarrondomtrent zijn en wat hun wensen en voorstellen zijn.

Link naar het Pedagogisch project.
Het Ppedagogisch Pproject van het Ggemeenschapsonderwijs steunt op het Iinternationaal Vverdrag van de Rrechten van het Kkind. Dit verdrag steltzet participatie centraal, ook het Pedagogisch Project van het Gemeenschapsonderwijs doet dit.

"Het Pedagogisch Project van het Gemeenschapsonderwijs is een project dat per definitie nooit voltooid kan zijn, maar dat in de praktijk elke dag opnieuw vorm moet krijgen via het schoolwerkplan van de relatief autonome scholen binnen het Gemeenschapsonderwijs. Iedereen die zich daarbij betrokken voelt, krijgt volop de kans om een creatieve bijdrage te leveren. Zulke inspraak leidt tot een nog groter engagement en zorgt ervoor dat iedereen de nodige verantwoordelijkheid op zich neemt." (uit het Pedagogisch Project Gemeenschapsonderwijs O dd.........) 1 september 89)

Medewerking
Aan het congres werken, naast leerlingen en personeel van het gemeenschapsonderwijs, de kinderrechtencommissaris (Ankie Vandekerckhove) en de Vlaamse Scholierenkoepel mee.

Wenst u meer informatie? Neem dan contact op met de persverantwoordelijke, Dries Vandermeersch. CONGRES : Leerlingenparticipatie : UITNODIGING

U wordt vriendelijk uitgenodigd om een kijkje te komen nemen op het congres Leerlingenparticipatie.

Datum: vrijdag 19 april 2002 van 9u tot 16u


Plaats : Koninklijk Atheneum Laken
K. Bogaerdstraat 4
1140 Brussel (Laken)
Metro- en Treinstation Bockstael.

Gelieve uw komst te melden aan de persverantwoordelijke.

Meer info over de doelstelling en het programma vindt u in bijlage.