Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

17 april 2002

Uitnodiging aan de media

Jubileumsymposium 100 jaar Instituut voor Nederlandse Geschiedenis

Vrijdagmiddag 19 april organiseert het NWO-Instituut voor Nederlandse Geschiedenis ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van de Rijks Geschiedkundige Publicatiën een jubileumsymposium in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. De Engelse Gouden-Eeuw-historicus Jonathan Israel spreekt over de betekenis die Nederland in het verleden heeft gehad als bakermat van universele waarden zoals individuele vrijheid, tolerantie en democratie. Mediavertegenwoordigers zijn van harte welkom.

Aansluitend zal een forum onder leiding van Herman Beliën debatteren over het nut en de betrouwbaarheid van historische bronnen. Deelnemers aan dit debat zijn de historicus/tv-presentator Hans Goedkoop, ING-directeur Donald Haks, schrijfster Nelleke Noordervliet, publicist Paul Scheffer en de cultuurhistoricus Wim Vroom.

Programma:
12.30 uur Ontvangst
13.00 uur Feestrede van Pim Kooij (Bestuursvoorzitter ING) en presentatie jubileumbundel
Nederland in de Wereld aan Max van der Stoel
13.45 uur Jonathan Israel (Universiteit van Princeton), Dutch History from the Perspective of
European and World History
14.30 uur Pauze
15.00 uur Forumdiscussie 'Over de Grenzen van de Nederlandse Geschiedenis' o.l.v. de
historicus Herman Beliën
Slotwoord door Donald Haks (directeur ING)
16.30 uur Receptie

De instelling van de commissie voor Rijks Geschiedkundige Publicatiën in 1902 is voor het Instituut voor Nederlandse Geschiedenis (ING) aanleiding om 2002 uit te roepen tot jubileumjaar. De uitgaven van historische bronnen vormen een professioneel fundament voor de wetenschappelijke geschiedschrijving van Nederland. Ruim vierhonderd bronnenpublicaties zijn inmiddels verschenen over bijvoorbeeld middeleeuwse oorkonden, briefwisselingen van staatslieden en diplomatieke documenten over de dekolonisatie van Indonesië.

Nadere informatie en jubileumkrant bij Koen Vossen (ING), tel. 070 3156416, e-mail koen.vossen@inghist.nl of bij Jelle Gaemers (ING), tel. 070 3156460, e-mail jelle.gaemers@inghist.nl of via www.inghist.nl.

02-14e


---

Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) Afdeling Voorlichting en Communicatie
Postbus 93138
2509 AC Den Haag
Telefoon (070) 344 07 13
Fax (070) 385 09 71
E-mail news@nwo.nl
Internet algemeen http://www.nwo.nl
Internet pers en publiek http://www.nwo.nl/wetenschapsplein