Erasmus Universiteit Rotterdam

19 april 2002

Symposium Radboudstichting over Europa

Europa, werkelijkheid en opgave is op vrijdag 19 april 2002 het onderwerp van het symposium, georganiseerd door de Radboudstichting en de Erasmus Universiteit Rotterdam, in de Grote of Sint-Laurenskerk te Rotterdam. Europa is een werkelijkheid waar we niet meer omheen kunnen. Tegelijk echter met het aangaan van de muntunie lijkt het enthousiasme voor Europa weg te ebben. Een bezinning op Europa is daarom geboden.

In de afgelopen veertig jaar is veel gebeurd. De Europese Unie heeft stappen gezet in de richting van een verdere eenwording. Op wereldschaal speelt het proces dat globalisering genoemd wordt. Wat vragen deze ontwikkelingen van Europa?

Veertig jaar geleden ontving de katholieke cultuurfilosoof Romano Guardini in Brussel de Erasmusprijs. Bij die gelegenheid hield hij een rede Europa, werkelijkheid en opgave, die destijds grote indruk maakte. Hij stelt op de voorgrond dat het wezen van Europa vooral bepaald wordt door wat er historisch geworden is ... of nog gerealiseerd moet worden. Dat maakt Europa tot een voortdurende opgave.

De Radboudstichting wil aan een reflectie over Europa een bijdrage leveren. Op dit symposium worden vragen van Guardini ten aanzien van Europa in onze huidige situatie hernomen. Wat is de werkelijkheid van Europa vandaag? Welk perspectief biedt Europa? Wat is haar opgave?

Onder leiding van prof.dr. Edith Brugmans (bijzonder hoogleraar wijsbegeerte Universiteit Leiden vanwege de Radboudstichting) spreken :

* dr. Otto von der Gablentz (voormalig ambassadeur van Duitsland in Nederland, Israël en Rusland en tot voor kort rector van het Europacollege);

* prof.dr. Frans Andriessen (voormalig eurocommissaris);
* Godfried kardinaal Danneels (aartsbisschop van Mechelen/Brussel);
* prof.dr. Donald Loose (bijzonder hoogleraar wijsbegeerte EUR vanwege de Radboudstichting)

Noot voor de pers
Symposium vrijdag 19 april 2002
Tijd: 10.00-17.00 uur
Plaats: Sint-Laurenskerk Rotterdam
Toegang: 20 (studenten 5)
Info / aanmelding: tel. (073) 657 9017
Aanmelding ook via internet via de website:
www.radboudstichting.nl

INLINE]