---

Ministerie van Defensie



---

Waarnemend bevelhebber opent oefendorp

18-04-2002

De waarnemend Bevelhebber der Landstrijdkrachten, generaal-majoor R.P.F. Seijn, verricht op vrijdag 19 april a.s. in de Marnewaard (Gr.) de officiële opening van het grootste oefendorp van de Koninklijke Landmacht. 'Marnehuizen', zoals het oefendorp heet, is bedoeld om militairen op te leiden en te trainen voor vredesmissies in verstedelijkte crisisgebieden. De bouw, die ruim een jaar geleden begon en geheel is uitgevoerd door Nederlandse bedrijven, heeft 14 miljoen euro gekost.

Het oefendorp is zo realistisch mogelijk nagebouwd en bestaat uit 122 objecten, waaronder tientallen huizen en verscheidene schuren en winkels. Verder heeft het dorp een gemeentehuis, een station met spoorwegovergang, een bank, een school, een benzinestation, een industrieterrein en een rioolstelsel.

De unieke opzet en structuur van het oefendorp - het grootste van Europa - heeft al belangstelling getrokken uit het buitenland (onder meer Zweden en Frankrijk).

De straten en wegen van het dorp zijn vernoemd naar straten en wegen in Rotterdam. Dit ter herinnering aan de straatgevechten, die aan het begin van de Tweede Wereldoorlog in die stad plaatsvond. Rotterdamse namen zijn onder meer: Blaak, Boompjes, Hofplein, Koninginnebrug, Meent en Stieltjesstraat.

Na de opening zullen verschillende eenheden van de Koninklijke Landmacht demonstreren hoe zij zich voorbereiden op vredesmissies, waarbij alle fasen van het geweldsspectrum worden getoond.

Op zaterdag 20 april is er voor de omwonenden en bewoners uit de regio een 'open dag' in Marnehuizen. Ook op deze dag, die begint om 10.00 uur en eindigt om 16.00 uur, zullen eenheden van de Koninklijke Landmacht demonstraties geven. Verder zijn de huidige en vroegere (pantser)voertuigen en tanks van de landmacht te bezichtigen. Speciaal voor de jeugd zijn er een klimwand, een zogeheten 'high-jump' springkussen en een 22 meter hoge klimtoren opgesteld.