LAD

Nieuws

GGZ Nederland daagt minister Borst voor de rechter

GGZ Nederland, brancheorganisatie voor de geestelijke gezondheids- en verslavingszorg daagt (demissionair) minister Borst voor de rechter. In een kort geding, op 19 april voor de rechtbank in Den Haag, eist de brancheorganisatie dat de minister alsnog met extra gelden voor een Arbeidsvoorwaardenregeling Medisch Specialisten (AMS) over de brug komt. Hierover zijn LAD en GGZ Nederland aan het onderhandelen.

GGZ Nederland: arbeidsvoorwaarden psychiaters gelijkstellen Met het kort geding wil GGZ Nederland bereiken dat de kwaliteit van de zorg gehandhaafd kan blijven en de aanpak van de wachtlijsten voortgezet kan worden. Dat kan alleen als de arbeidsvoorwaarden van de psychiaters, werkzaam bij ggz-instellingen, gelijk wordt gesteld aan die van de psychiaters bij de algemene en academische ziekenhuizen.

Scheve situatie op de arbeidsmarkt
Aanleiding voor het kort geding is de scheve situatie op de arbeidsmarkt die ontstaan is door de toezegging van de minister aan de NVZ Vereniging van ziekenhuizen om de extra kosten voor de ziekenhuizen, verbonden aan het invoeren van een AMS-regeling, te compenseren. Op basis van deze toezegging is ook GGZ Nederland gedwongen voor haar psychiaters de AMS-regeling in te voeren. Eerder gemaakte afspraken en meerdere gesprekken ten spijt is de minister de ggz-sector echter tot op heden niet tegemoet gekomen.

Openstaande vacatures bij ggz-instellingen
Psychiaters werkzaam in de ggz-sector verrichten dezelfde werkzaamheden als de psychiaters bij de ziekenhuizen, maar worden door de ontstane situatie niet gelijk beloond. Hierdoor wordt het in toenemende mate onmogelijk openstaande vacatures in te vullen. Nieuwe psychiaters kiezen, omwille van een beter salaris, eerder voor een functie bij een ziekenhuis dan bij een ggz-instelling. De instroom van nieuwe psychiaters neemt daardoor voor de ggz-sector verder af. Kortom het wegwerken van de wachtlijsten in de ggz en het handhaven van het kwaliteitsniveau wordt steeds moeilijker als deze onrechtvaardige ongelijkheid niet wordt teruggedraaid.

GGZ Nederland eist vergelijke bijdrage
Op basis van gelijke behandeling met de ziekenhuizen eist GGZ Nederland van de minister een vergelijkbare bijdrage in de meerkosten van de AMS-regeling ( 21,6 mln).
Het kort geding dient op 19 april 2002 om 11.00 uur voor de Voorzieningenrechter van de rechtbank in Den Haag.

Meer informatie?
Wilt u meer weten over de invoering van de AMS voor de geestelijke gezondheidszorg? Word dan nu lid van de LAD en ontvangt 6 keer per jaar het LAD-Bulletin met het laatste nieuws!