Gemeente Hoogeveen

Nieuws
---

18 april 2002

IJsvogels en oeverzwaluwen 'onder dak' in Schoonhoven

In recreatiegebied Schoonhoven bij Hollandscheveld wordt vrijdag 19 april een 'woonflat' voor ijsvogels en oeverzwaluwen in gebruik genomen. Het is een kunstmatige zandstenen wand van ongeveer 20 bij 2,5 meter. De wand biedt nestruimte aan ruim honderd paar oeverzwaluwen. Het aantal ijsvogels dat daar zal broeden bedraagt naar verwachting niet meer dan een of twee paar. Het is de eerste nestelwand in de gemeente Hoogeveen.

IJsvogels en oeverzwaluwen komen van oudsher voor in het natuurrijke Schoonhoven. De vogels maken hun nest in verticale landschapselementen. Vroeger nestelden de vogels in Schoonhoven in natuurlijke zandwallen, maar die zijn sinds jaar en dag verdwenen. De kunstmatige wand moet de ijsvogel- en oeverzwaluwpopulatie behouden voor het gebied.

Aanvankelijk was het plan om op die plek ook een bunker te bouwen voor vleermuizen. Daarvoor was geen geschikt materiaal beschikbaar. Echter, vandaag is een zeecontainer aangeboden, die voor dat doel geschikt gemaakt kan worden. De schenkers zijn de plaatselijke bedrijven Top Caravans en Bunker Beton en de lokale partij Gemeentebelangen. Zodra de oeverzwaluwen zijn uitgevlogen, wordt de zeecontainer ingegraven en geschikt gemaakt voor de vleermuizen.

Vrijwilligers

De 'vogelflat' is mede een initiatief van IVN, de vereniging voor Natuur- en Milieueducatie. en natuur;oiefhebbers De muur is gebouwd door vrijwilligers. De kosten bedroegen ongeveer 2500 euro. De Rabobank en werkvoorzieningschap Alescon hebben een financiële bijdrage aan de bouw van de muur geleverd.

De openingshandeling wordt dan ook verricht door wethouder M. Leistra van Hoogeveen en vertegenwoordigers van Rabobank en Alescon. Zij zullen - gezeten op een waterfiets - de wand onthullen. Dat gebeurt vrijdag 19 april omstreeks 14.30 uur in recreatiegebied Schoonhoven.

© Copyright Gemeente Hoogeveen