Vereniging Nederlandse Gemeenten

VNG: terugkeerbeleid herzien

Gemeenten worden in toenemende mate geconfronteerd met de problemen van het terugkeerbeleid voor uitgeprocedeerde asielzoekers en ex-statushouders. Het terugkeerbeleid, gebaseerd op zelfstandige en vrijwillige terugkeer sorteert niet de beoogde effecten. De VNG schrijft in haar brief van 18 april aan de Vaste Kamercommissie voor Justitie dat het dringend gewenst is het terugkeerbeleid te herzien.

De VNG-brief van 18 april aan de Vaste Kamercommissie voor Justitie:

Geachte leden van de commissie,

In toenemende mate worden gemeenten geconfronteerd met de problemen van het terugkeerbeleid
voor uitgeprocedeerde asielzoekers en ex-statushouders. Gemeenten voeren het beleid loyaal uit en gaan over tot het stopzetten van voorzieningen, vervolgens kunnen en/of willen betrokkenen niet zelfstandig en vrijwillig terugkeren naar het herkomstland. Het terugkeerbeleid is, zoals bekend, gebaseerd op zelfstandige terugkeer.
Gemeenten worden vervolgens onder zware druk gezet door lokale afdelingen van politieke partijen en maatschappelijke organisaties om alsnog hulp en opvang te verlenen aan mensen die in principe het land zouden moeten verlaten. Zeker voor mensen, die reeds vele jaren op een legale wijze in procedures verwikkeld waren, voordat de definitieve uitspraak tot intrekking of niet-verlenging of niet-verlening van hun aanvraag tot verblijf werd afgegeven en waarvan vaak kinderen in Nederland geboren zijn, wordt onder grote media aandacht, hulp geëist. Dit veroorzaakt onrust in gemeenten en doet afbreuk aan het draagvlak voor opvang en integratie van reguliere vluchtelingen en etnische groepen.

Het is daarmee duidelijk dat het terugkeerbeleid gebaseerd op zelfstandige en vrijwillige terugkeer niet de beoogde effecten sorteert. Het is dan ook dringend gewenst dit beleid te herzien en naar oplossingen te zoeken om dit maatschappelijke probleem op een humanitaire, maar ook effectieve manier aan te pakken.

Gezien het bovenstaande dringen wij er met klem op aan om met onmiddellijke ingang van rijkswege de verantwoordelijkheid en de uitvoering van de terugkeer zelf ter hand te nemen, onder andere door te voorzien in de daartoe vereiste faciliteiten. Uiteraard zijn wij bereid mee te praten over de aard en de vorm waarin het beleid gewijzigd moet worden.

Vereniging van Nederlandse Gemeenten

prof.dr. J.Th.J. van den Berg,
voorzitter directieraad