Gemeente Blaricum


- Woningen vrijer aanbieden

Woningen vrijer aanbieden

Meer vrijheid aanbieden woningen in Gooi en Vechtstreek

In de Regionale Volkshuisvestingscommissie (RVC) van het Gewest Gooi en Vechstreek is onlangs een principebesluit genomen om de woningen in deze regio vrijer aan te gaan bieden. Deze proef moet woningzoekenden meer keuzevrijheid bieden bij het vinden van een woning naar eigen smaak door minder regels te stellen bij toewijzing van woningen. In de praktijk blijkt dat de woningzoekende steeds minder aan de gestelde voorwaarden van een aangeboden woning, kan voldoen. Een- en tweepersoonshuishoudens worden bij het zoeken van een woning sterk gehinderd door passendheidseisen als inkomen en woninggrootte. De startende woningzoekende moet hierdoor uitwijken naar woongebieden buiten de regio, vooral richting Almere. Hierdoor ontstaat verlies van draagvlak binnen de regio en een verdere vergrijzing van de regio is hiervan het gevolg.
Zeer binnenkort bespreken eerst een aantal gemeenten in de regio dit voorstel binnen hun raadscommissies waarna de RVC een definitief besluit kan nemen.

Eén woningmarktgebied
In 1994 werd voor het eerst gestart met een regionale aanpak van de woonruimteverdeling, met een systeem dat voor alle gemeenten in Gooi en Vechtstreek gelijk was. Gooi en Vechtstreek is sindsdien één van de eerste regios waar alle woningzoekenden op alle vrijkomende woningen in de regio kunnen reageren, volgens dezelfde criteria. Alle vrijkomende woningen staan wekelijks in de krant en in diezelfde krant wordt ook verantwoording afgelegd over de toewijzing van de woningen.

Ook vanaf 1994 gelden dezelfde passendheidseisen: de grootte van het huishouden bepaalt de grootte van de woning waar men recht op heeft en het inkomen is bepalend voor de huurprijs van de woning waar men op mag reageren. Woningzoekenden worden verdeeld in doorstromers, starters en vestigers. De meeste woningen zijn bestemd voor één of meer van deze groepen. Daarmee kan een doorstromer niet reageren op een woning voor starters en omgekeerd, kan de starter niet reageren op een woning bestemd voor doorstromers.

Meer ruimte door minder regels
Na enkele jaren ervaring met dit systeem zijn corporaties en gemeenten van mening dat de keuzevrijheid van de woonconsument misschien teveel wordt ingeperkt. Ervaringen in het KAN-gebied (Knooppunt Arnhem Nijmegen) laten zien dat een vrijere aanbieding, zonder precies vooraf te bepalen wie wel en wie niet op een bepaalde woning mag reageren, de consument in staat stelt een woning te vinden die beter bij diens voorkeur past. Uit een evaluatie onder woningzoekenden uit het KAN-gebied blijkt dat het nieuwe systeem ook door woningzoekenden hoog wordt gewaardeerd.

Het experiment in Gooi en Vechtstreek dat ook moet leiden tot een grotere keuzevrijheid voor woningzoekenden wordt uitgevoerd door de samenwerkende woningcorporaties. Tijdens de proef vindt er onderzoek plaats naar de effecten. Wat zijn de gevolgen voor mensen met lagere inkomens, wat is het effect op hun slaagkans bij het vinden van een woning, wat is het effect op de huursubsidie en ontstaat nu juist meer of minder doorstroming? Als uit een tussentijdse evaluatie negatieve effecten blijken, kan dit leiden tot een voortijdige aanpassing van de proef.

De proef gaat naar verwachting eind dit jaar/begin 2003 van start en duurt een jaar. Aan het eind van deze periode wordt een definitief besluit genomen over de woningaanbieding.
Voordat het zover is, worden alle woningzoekenden uitgebreid geïnformeerd over de veranderingen waarmee zij te maken krijgen. De huurdersorganisaties in de regio worden nauw bij de evaluatie van de proef betrokken.

Voor meer informatie over dit persbericht kunt u telefonisch contact opnemen met: Mevrouw J. van der Burgt, woordvoerder namens de Samenwerkende Corporaties Gooi & Vechtstreek, op nummer (035) 646 16 00.