FNV BONDGENOTEN

Uitnodiging: FNV Bondgenoten organiseert Actie Lasrook

Vanmiddag 19 april organiseert FNV Bongenoten in Sassenheim de actie Lasrook. FNV Bondgenoten vraagt de werkgeversorganisaties FOCWA (autoschade-herstel), Metaalunie (metaalbewerking) en de FME/CWM (metaalindustrie) meer te doen aan het terugdringen van de blootstelling van lassers aan lasrook.

De gezondheidsrisico's van lasrook worden vaak onderschat. Dat komt omdat lasrook meestal niet direct klachten geeft. Behalve wat oogirritaties, heesheid en keelpijn tijdens of vlak na het werk. Maar lasrook kan de luchtwegen aantasten. Deskundigen van de Gezondheidsraad zeggen dat lasrook van ongelegeerd staal mogelijk effect heeft op de vruchtbaarheid van mannen. En dat lasrook van roestvast staal kankerverwekkende eigenschappen heeft. Lasrook kan dus zelfs dodelijk zijn. Daarom is het beter om te voorkomen dat lassers lasrook inademen.

Naast de aanbieding van een petitie aan vertegenwoordigers van de werkgeversorganisaties zal er ter plekke gelast worden aan een autowrak. Er zijn rookmachines en zelfgemaakte schoorstenen. Onder de klanken van het lied 'als de rook om je hoofd is verdwenen' van Boudewijn de Groot zal een werkgever proberen met stofzuigers de lasrook weg te krijgen.

Tijdstip: 19 april om 14.00 uur
Plaats: Opleidingscentrum VOC(naast de FOCWA)
Warmonderweg 5-7 te Sassenheim

Meer informatie:
Koen Zonneveld, bestuurder FNV Bondgenoten, 020-5856102/06-51255927

19 apr 02 11:15