PENSIOENDESK NEDERLAND BV

Het onvermogen van verzekeringsmaatschappijen

PERSBERICHT
19 april 2002

'Verzekeringsmaatschappijen hebben niet het vermogen om zich aan te passen aan de snelle ontwikkelingen van de markt.'

'Verzekeringsmaatschappijen hebben niet het vermogen om zich aan te passen aan de snelle ontwikkelingen van de markt.' Henk Doornewaard, algemeen directeur van Pensioendesk Nederland BV, uitte zijn ongenoegen op de landelijk dag voor franchisenemers. Deze jaarlijkse bijeenkomst vond plaats in het statige Slot Zeist. De opkomst was dit jaar groot. Zo'n 50 directeuren en Pensioendesk-ondernemers werden onder meer geïnformeerd over de inkoopcontacten met verzekeraars, de beleidslijnen voor 2002 en de resultaten van afgelopen jaar.

De heer Doornewaard memoreerde in een terugblik over 2001 de 'shake out' in de markt.
De vele overnames en faillissementen in intermediairland zijn aan de orde van de dag geweest. Deze tendens heeft zich niet bij de Pensioendesk-organisatie tentoongespreid.
De algemeen directeur gaf aan dat het samenwerkingsverband met de aangesloten franchisenemers hier debet aan is. Door bundeling van krachten, op het gebied van inkoop, marketing en fiscaal-juridische ondersteuning, is het gelukt om de voor intermediairs bedreigende ontwikkelingen tegen te gaan.

Pensioendesk Nederland heeft in 2001 veel aandacht besteed aan keuzes maken en focussing. Zo werd er nog sterker de nadruk gelegd op de zakelijke markt (ondernemers, accountants, directeur grootaandeelhouders)als belangrijkste doelgroep.

In 2002 ziet Doornewaard zaken zoals transparantie en verdergaand (financieel) toezicht nog duidelijker toenemen. 'De ontwikkeling van de pensioenmarkt als adviesmarkt die steeds meer richting 'best advice'gaat, is een gegeven waar Pensioendesk Nederland sterk mee bezig is. Hierbij past een kwaliteitskeurmerk op het gebied van pensioenadvisering die in het lopend jaar verder zal worden ontwikkeld.'

Een van de speerpunten voor 2002 is het acquireren van nieuwe franchisenemers voor de formule. Er zijn nog een aantal regio's in Nederland waar de Pensioendesk nog onvoldoende is vertegenwoordigd.

Als ander speerpunt benoemde Henk Doornewaard 'het verder verbeteren van de inkoopcondities en service level agreements met de samenwerkende verzekeringsmaatschappijen'. Doornewaard: 'Marktontwikkelingen zoals van afsluit naar doorloop en van provisie naar fee-advisering vragen andere afspraken over bijvoorbeeld de beloningsstructuur. Helaas is mijn ervaring dat de meeste maatschappijen niet het vermogen hebben om hierop te anticiperen.'
Tijdens de borrel na afloop van de bijeenkomst werd hierover nog lang gediscussieerd.