Korps: Groningen, plaats: Diverse 19-04-2002
Persberichten Regiopolitie Groningen
Vrijdag 19 april 2002

Dagelijkse berichten regio Groningen

Groningen: insluiper overlopen in studentenhuis Een 21-jarige studente kwam donderdagnacht in op de overloop van haar woning aan de Brugstraat een insluiper tegen. De man vertelde een smoesje dat hij op zoek was naar iemand en vertrok direct. Onderzoek van de politie in de omgeving van het pand leverde geen resultaat op. Niet duidelijk is wat er uit het pand met tien kamers wordt vermist. Wat wel duidelijk was is dat de insluiper zeer vermoedelijk is binnengekomen door het zogenaamde flipperen. Dit is het met een plastic kaartje terug duwen van de slotschoot waardoor er makkelijk een woning naar binnen kan worden gegaan. Deze methode van inbreken kan eenvoudig voorkomen worden door consequent na het verlaten van de woning het deurslot op het nachtslot te draaien. Hierdoor kan de deur niet open geflipperd of open gehengeld worden. Met deze handelwijze kunnen veel inbraken op een simpele manier voorkomen worden.

Groningen: inbreker injecteert zichzelf met medicijnen De politie werd donderdagavond door een beveiligingsmedewerker gewaarschuwd dat een inbreker in een pand van de stichting Thuiszorg aan de Sumatralaan zat. Van het pand was een ruit vernield en het alarm was overgegaan. In het pand troffen de agenten een 43-jarige man uit Groningen aan die languit op de grond lag met bloed braaksel en spiritus om zich heen. Binnen bleek de man uit koelkasten diverse ampullen met serums had gehaald. Hij had zich met de inhoud van een aantal ampullen zichzelf geïnjecteerd en spiritus gedronken. De man werd naar het ziekenhuis gebracht en is daar opgenomen. Een schoonmaakbedrijf werd gewaarschuwd voor het opruimen van de rotzooi.

Groningen: fietsster ten val door openslaand autoportier Een 21-jarige fietsster uit Groningen kwam donderdagmiddag ten val op de secundaire rijbaan van het Gedempte Zuiderdiep. Een 27-jarige man uit Groningen deed het autoportier open op het moment dat de fietsster erlangs reed. De vrouw is met beenletsel naar het ziekenhuis gebracht.

Groningen: tasjesdief aangehouden
Getuigen gingen donderdagnacht achter een 41-jarige man uit Groningen aan die in een café aan de Peperstraat een portemonnee uit de tas van een 21-jarige bezoekster. De diefstal werd gezien en andere bezoekers van het café hielden de man staande in een nabijgelegen steegje. De politie nam de man mee naar het bureau. Hij was in bezit van de gestolen beurs en is ingesloten voor nader onderzoek.

Groningen: vandaal gooit met fiets
Op de Grote Markt werd donderdagnacht een 20-jarige man uit Groningen aangehouden voor vandalisme. De man was in woede ontstoken nadat hij voor vervelend gedrag uit een café was gezet. Buiten gekomen pakte hij een fiets, tilde die boven zijn hoofd en gooide het rijwiel tegen andere fietsen aan. Hij werd door surveillerende agenten aangehouden. Na verhoor kreeg de Stadjer een proces-verbaal.

Groningen: rijden onder invloed
Op de Oosterhamriklaan kreeg een 41-jarige automobilist uit Groningen een bekeuring omdat hij stilstond bij een stopverbod. Bij het uitschrijven van de bon roken de agenten een sterke dranklucht. De man moest mee naar het bureau en blies een promillage van 1.4. Zijn rijbewijs is ingevorderd en een proces-verbaal uitgeschreven.

Marum: gewonde bij botsing personenauto
Een inwoner van Marum (leeftijd nog niet bekend) is donderdagavond gewond geraakt nadat hij op de Reigerstraat in zijn woonplaats werd aangereden door een automobilist, een 41-jarige inwoner van Opende. De automobilist reed aanvankelijk door, maar kon later in zijn woning worden aangehouden. Hij is voor nader onderzoek ingesloten. De inwoner van Marum is voor behandeling overgebracht naar het ziekenhuis. Zijn toestand is niet ernstig. De politie onderzoekt de toedracht van het ongeval.

Winsum: auto botst op rotonde
Donderdagmiddag raakte een inzittende van een personenauto gewond, nadat de auto waarin ze meereed op de rotonde van de Provincialeweg in Winsum tegen een lantaarnpaal botste. De 44-jarige bestuurster, een inwoonster van Groningen, voelde zich niet goed worden vlak voor de rotonde en maakte dat kenbaar aan haar 78-jarige plaatsgenoot die naast haar zat. Deze probeerde nog te corrigeren maar dat lukte niet meer. Achter in de auto zat de eerderbedoelde passagiere, een 80 jarige vrouw uit Groningen die gewond raakte aan haar arm. Zij en de bestuurster zijn voor nader onderzoek overgebracht naar het ziekenhuis.

Winsum: automobilist wil zich onttrekken aan controle Een 36-jarige automobilist uit Haarlo is donderdagmorgen met geweld aangehouden, nadat hij zich aan een controle op de Provincialeweg in Winsum had onttrokken. De man werd een stopteken gegeven voor een routinecontrole. Kennelijk, en later verklaarde hij dat ook, zag hij dat niet zitten en reed door. Uiteindelijk op de Lombok stopte de man, maar rende uit de auto gekomen meteen weg. Toen de politieagenten hem na een korte achtervolging aanhielden bleef hij zich verzetten en bedreigde de agenten. Daarop werd hij met pepperspray ingespoten, hetgeen in eerste instantie ook niet hielp. Uiteindelijk werd hij met veel moeite in de politieauto gezet, waarna hij voor het afleggen van een verklaring mee werd genomen na het politiebureau. Daar verklaarde hij dat hij nooit stopte voor een politiecontrole. Dat was zijn gewoonte. Achteraf had hij wel spijt van zin gedrag. De politie maakt proces-verbaal op.

Inlichtingen, Afdeling Communciatie, 0900-8844 (0,13 euro/min)