Gemeente Rotterdam

Degelijke financiële basis voor het nieuwe college Positief resultaat jaarrekening 2001

Het concern resultaat van de gemeente Rotterdam over het jaar 2001 bedraagt ¤ 28 miljoen. In een brief aan de gemeenteraad stelt het college van burgemeester en wethouders voor dit geld te besteden aan het ophogen van de algemene reserve, projecten uit de Stedelijke Visie en de financiering van het project Centraal Station.

Bij de presentatie van de rekening zei wethouder Korthuis (financiën): "We kunnen tevreden terugkijken op de afgelopen vier jaar. We hebben een degelijk financieel beleid gevoerd en toch veel geld kunnen besteden aan onder andere de sociale infrastructuur van de stad. Door een strakke regie ligt er nu een schoon opgeleverde, degelijke financiële basis voor het nieuwe college."

Het jaar 2001 is afgesloten met een voordelig exploitatieresultaat van circa ¤ 28 miljoen. Het gunstige resultaat is bijna helemaal toe te schrijven aan de uitkering uit het gemeentefonds. Doordat de rijksuitgaven vorig jaar aanzienlijk hoger zijn uitgevallen, leverde dat de gemeente ¤ 19 miljoen extra op.

Daarnaast verwacht de gemeente Rotterdam extra inkomsten door de herziening van de waardeopgave onroerende zaken over de jaren 1997 tot en met 2000. Tegenover deze hogere opbrengst staat een tegenvaller in de opbrengst van de onroerende zaakbelasting bij de dienst Gemeentebelasting Rotterdam (GBR).Deze dienst heeft de afgelopen jaren goede voortgang geboekt bij de verbetering van de bedrijfsvoering en werkprocessen. De Accountants Dienst Rotterdam (ADR) heeft over de jaarrekening 2001 van de GBR een goedkeurende verklaring afgegeven. Vorig jaar leverde de GBR-jaarrekening een verklaring met beperking op en de daaraan voorafgaande jaren heeft de ADR zich van een oordeel onthouden.

Het voorstel van het college houdt in dat uit het overschot ¤ 9,6 miljoen naar de algemene reserve toegaat, die daarmee op het gewenste niveau van ¤ 30 miljoen staat. Het college wil daarnaast ruim ¤ 9 miljoen gebruiken voor de versterking van enkele programma's binnen de Stedelijke Visie. Het derde voorstel van het college is om ruim ¤ 9 miljoen af te dragen aan het fonds medefinanciering voor de aanleg van het Centraal Station. Na de verwerking van deze voorstellen resteert een concern resultaat van ruim ¤ 1 miljoen.

De concernrekening 2001 wordt nu voorgelegd aan de Commissie Onderzoek van de Rekening en zal naar verwachting op 27 juni in de gemeenteraad worden geagendeerd.