Gemeente Heumen

Nieuwsberichten

19-04-2002
Commissie bezwaarschriften publiceert verslag

Commissie bezwaarschriften in vierjaarlijks verslag:

Kwaliteit beslissingen verbeterd

De gemeentelijke organisatie heeft de afgelopen jaren duidelijk geleerd van fou ten bij het nemen van besluiten. Dat is één van de conclusies in het verslag da t de commissie bezwaarschriften uitbracht over de periode 1998-2002: "De misser s van weleer zijn praktisch niet meer aan de orde".

De kwaliteit van de besluiten is dus toegenomen, volgens de commissie. Ze teken t daarbij aan dat zij alleen de gevallen onder ogen krijgt die bezwaren oplever en (achteraf dus). In een aantal gevallen worden burgers in de gelegenheid gest eld zienswijzen in te dienen vóór een beslissing valt. Aan de hand daarvan zal een beslissing al rekening houden met gevoelens die anders niet onderkend zoude n zijn.

termijnen

Bezwaarden moeten doorgaans wel te lang wachten op een beslissing op het bezwaa rschrift. Daarvoor kunnen meerdere redenen worden aangevoerd. Allereerst zijn d e wettelijke termijnen erg krap en vaak niet haalbaar (een landelijke ervaring) , maar bovendien was de werkdruk voor de commissie te hoog. Daar wil zij wat aa n doen door meer eenhoofdige zittingen te houden, het werk aan de opstelling va n de adviezen te bekorten en meer specialisten in de commissie te halen.

De kwaliteit van de adviezen die de commissie uitbracht is volgens haarzelf rui m voldoende. Dat leidt zij af uit het feit dat de gemeente Heumen bij de rechtb ank zelden of nooit meer in serieuze problemen komt na een behandeling van een bezwaarschrift.

Mogelijk hangt dat ook samen met de ruime taakopvatting. De commissie beperkt z ich zelden tot alleen maar horen van partijen en vervolgens het uitbrengen van een advies. Ze probeert in de zitting tevens te bereiken dat partijen begrip vo or elkaars visie krijgen. De commissie stelt "dat na de zitting zelden sprake i s van een verdergaande verharding van de standpunten en dat er in een substanti eel aantal gevallen sprake is van begrip, aanvaarding, berusting en/of verzoeni ng, al dan niet op basis van geven en nemen van betrokkenen.

leden

De Heumense adviescommissie bezwaarschriften bestaat uit vijf leden. Het zijn a llemaal juristen die onafhankelijk zijn van het gemeentebestuur.

Momenteel loopt op een oproep voor nieuwe leden. Deze stond in De Verbinding va n 16 april en in De Gelderlander van 20 april. Wie er meer over wil weten kan b ellen met de secretaris van de commissie, de heer mr. M. van den Heuvel, tel. 3 58 82 30. Mailen is ook mogelijk: mvdheuvel@heumen.nl .

De oproep voor nieuwe leden vindt u hier.