Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

Zorgvuldigheid voorop bij onderzoek Landmachttop

Onderzoek Landmachttop moet niet ontaarden in 'bijltjesdag'

De ACOM, de CNV-bond van militairen, pleit voor zorgvuldigheid in het onderzoek dat nu gaande is met betrekking tot de Landmachttop. "In de politiek lijkt een sfeer te ontstaan waarin tal van hoge Landmachtmilitairen al meteen als 'verdacht' worden gezien. Een Tweede Kamer die zelf minstens in dezelfde mate betrokken is bij 'Srebrenica', mag de Landmachttop niet als bliksemafleider gaan gebruiken", vindt ACOM-voorzitter Wijnand van der Linden. "Het mag niet ontaarden in een soort 'bijltjesdag'."

Natuurlijk moeten er consequenties getrokken worden door en voor de KL-leiding, dat stelde de ACOM al eerder. Als er tekortkomingen aan het licht komen, is ontslag een van de mogelijke consequenties, strafrechtelijke vervolging ook. Maar zoiets kan alleen na gedegen onderzoek en met overtuigend bewijsmateriaal. Dat mag echter niet blind iedere huidige topmilitair treffen. "Veel van de toenmalige betrokkenen zijn al met pensioen. Daarbij is het zo dat militairen, dus ook opperofficieren, ambtenaren zijn. Het zijn geen politici die moeten opstappen omdat voorgangers gefaald hebben."

"Je bewijst de Koninklijke Landmacht, de politiek en ook Nederland geen dienst door het 'blind afschieten' van generaals" aldus Van der Linden. "Het is zonder meer wrang dat een Tweede Kamer die zelf tot haar nek in deze kwestie zit, nu op deze manier van zich af slaat, in de drang naar snelle resultaten. Uiteindelijk komt dat de geloofwaardigheid van de politiek bepaald niet ten goede."

Leusden, vrijdag 19 april 2002



Ingezonden persbericht