Leefbaar Nederland

BERT SNEL TREKT VAN LEER IN DEBATTEN TEGEN PAARSE POLITICI

Maandagochtend 15 april vond in Den Haag een debat plaats, georganiseerd door Martin Lamboo, redacteur van JustitieMagazine. Het ging over criminaliteitsbeheersing en werd gehouden in de Kuyperzaal van de Tweede Kamer. De deelnemers waren de justitie-woordvoerders van de 2e Kamer: Gerritjan van Oven (PvdA), Atzo Nicolaï (VVD), Boris Dittrich (D'66), Wim van de Kamp (zonder motorhelm, CDA) en Bert Snel (Leefbaar Nederland).

Het debat is opgenomen en zal worden gepubliceerd in het volgende nummer van JustitieMagazine dat vier dagen voor de verkiezingen wordt verspreid onder 35.000 medewerkers, 1.500 overige relaties en de gebruikelijke media. Het debat ging over de vorig jaar zomer verschenen nota van de ministers Korthals (Justitie) en De Vries (Binnenlandse Zaken) over criminaliteitsbeheersing.

Het belangrijkste onderwerp was de vraag of Nederland een ernstig criminaliteitsprobleem heeft. Bert Snel mocht als 'gast' het spits afbijten en kon meteen flink uithalen. Nederland heeft inderdaad een ernstig criminaliteitsprobleem. Hij gebruikte daarbij gegevens waarover de kamerleden (nog) niet beschikten. Voor Boris was het allemaal lang zo erg niet als de media beweren. 'Die cijfers geven niet goed de criminaliteit weer'. Van de Camp begon ook met te zeggen dat er geen ernstig criminaliteitsprobleem ('sterk overdreven') was, en dat hij nou wel genoeg had van al die onderzoeken. Maar hij draaide tijdens het debat geleidelijk aan helemaal om naar het tegenovergestelde standpunt (een kamerlid is ook maar een mens).

Nicolaï was het met Bert Snel in grote mate eens, maar verschilde van mening over de zin van minimumstraffen. Hij vroeg zich ook af of strafverzwaring voor recidivisten wel ingevoerd kon worden. Dittrich was van mening dat Nederland helemaal geen ernstig criminaliteitsprobleem heeft, dat was overdreven. Zijn visie lijkt genuanceerd, maar bleek niet bestand tegen de harde informatie die nota bene door het Ministerie zelf was aangeleverd. Zijn vroegere minister (Sorgdrager) en de huidige minister Korthals werden overigens niet gespaard, ook niet door Nicolaï. Je kon duidelijk merken dat Paars op zijn achterste benen loopt. Van Oven kwam een half uur te laat en verstoorde daarmede de gespreksorde op een voor een oud-officier van Justitie afwijkende wijze. Zijn bijdrage was het minst interessant. Andere dicussieonderwerpen waren het handhavingstekort, drugsbeleid en gedoogbeleid. Zie het volgende nummer van JustieMagazine.

In het Reviuslyceum in Doorn, een idyllisch gelegen MAVO/HAVO/VWO-school werd maandagmiddag 15 april een verkingszingsdebat gehouden onder voorzitterschap van regenteske VVD-burgemeester Reeringh. Deelnemers waren Aart Mosterd (CDA), Sharon Dijksma (PvdA, Eric Balemans (VVD), Nam van Ramshorst (Groen Links), Boris van der Ham (d66) en Bert Snel (LN).

Het debat vond plaats in de bomvole aula die volhing met verkiezingsposters van alle partijen (behalve Leefbaar Nerderland want die waren nog niet klaar). Dat was even slikken voor Bert, want het valt niet mee om bijna drie uur aan te kijken tegen de afgeleefde gezichten die de posters sierden. Zo te zien is politiek een ongezond vak. Tot overmaat van ramp was zijn microfoon stuk, maar gelukkig werd hij geholpen door zijn buuurvrouw Nan die hem heel sociaal haar microfoon aanbood.

Ook hier mocht hij als eerste beginnen. "Elk nadeel (van de underdog in dit geval) heb zijn zijn voordeel', om nr. 14 te parafraseren. Door deze snelle start kon meteen de aanval op Paars worden ingezet. Vooral Sharon reageerde als door een horzel gestoken, 'want het was allemaal lang zo erg niet als meneer Snel daar beweerde' (het eerste onderwerp was ook hier veiligheid/criminaliteit). 'Wij maken echt wel eens fouten, maar het was wel al te gemakkelijk om Paars alles in de schoenen te schuiven'. Alleen de VVD vertegenwoordiger was het ermee eens, en de CDA-er in mindere mate. Groen Links uiteraard niet. En de burgemeester viel subiet uit zijn rol van onafhankelijk voorzitter door minutenlang zijn eigen soms wat archaïsche visies te geven, totdat Bert Snel bezwaaar maakte tegen zijn rolinvulling. Dat gaf een enorme prikkel aan de zaal vol 16-18 jarige leerlingen, die echt naar voren kwamen en vragen gingen stellen.

In sneltreinvaart kwamen vervolgens het onderwijs en asielbeleid aan de orde. De discussie over asielbeleid werd ook verlevendigd door de enige "zwarte allochtoon" zoals een leerling, die kennelijk Leefbaar Nederland met een andere partij verwarde, hem noemde. Maar dit resulteerde in een indrukwekkende bijdrage van deze Somalische in de schoolgemeenschap volledig opgenomen politiek vluchteling. Over asylbelid lagen de opvattingen van de VVD en Leefbaar Nederland weer dicht bij elkaar. Te dicht volgens sommige discussianten.

Over het onderwijs werd eveneens uitvoerig gesproken. Een aspect halen we hier naar voren. Uiteraard vinden de Paarse deelnemers dat het allemaal best goed gaat met het onderwijs. Op een klein aantal dingen na dan, die dat willen ze wel toegeven wel eens niet goed gaan. Maar iedereen maakt wel eens fouten. De invoering van het studiehuis was wat te snel verlopen. Maar ze stonden nog steeds achter de uitgangspunten. Op de vraag van een jongen wat hij moest doen, omdat hij na zijn verhuizing naar een andere gemeente geweigerd werd als leerling bij aantal scholen vanwege de samenstelling van zijn vakkenpakket, wisten ze geen antwoord.