Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

MINISTERIE VWS http://minvws.nl

Vrijdag 19 april 2002, nummer 48

Minister Borst: masteropleiding voor verloskundigen aan het AMC

Het Academisch Medisch Centrum (AMC) en de Universiteit van Amsterdam beginnen met ingang van het studiejaar 2002/2003 met een Academische Master-opleiding voor verloskundigen, een on-top opleiding op de initiële opleiding tot verloskundige. Minister Borst heeft daar met het AMC overeenstemming over bereikt.

De opleiding vloeit voort uit het onderzoeksrapport van de Projectgroep Academisering Fysiologische Verloskunde en het advies van de Stuurgroep Modernisering Verloskunde (Meerjarenvisie op de verloskundige zorgverlening in de 21e eeuw). In deze rapporten wordt aangedrongen op meer wetenschappelijk onderzoek naar, en een nadere onderbouwing van handelingen in de eerstelijns verloskundige zorg.

Het ministerie van VWS heeft samen met de beroepsorganisatie voor verloskundigen KNOV en de opleidingen tot verloskundigen SSOV onderzocht hoe een vervolgopleiding voor verloskundigen kan worden vormgegeven. De door het AMC aangeboden opleiding sloot het beste bij de behoefte aan. De opleiding is een initiatief van het Academisch Medisch Centrum te Amsterdam, de Vrije Universiteit te Amsterdam en de Netherlands School of Public Health (NSPH).

De overheid bekostigt de vervolgopleiding met 450.000 euro per jaar.

-0-0-0-