Gemeente Zaanstad

Nieuwe funderingen voor honderden woningen in Zaanstad

donderdag 18 april 2002

Maandag 22 april start officieel het grootste
funderingsherstelprogramma uit de historie van de gemeente Zaanstad. Wethouder Nel Kroesen zal samen met bewoners uit Irisstraat en Leliestraat in Koog aan de Zaan het startsein geven voor dit project. Bij mogelijk 561 woningen zal de komende vijf jaar de fundering vervangen worden. Aanleiding tot deze funderingsslag is de ontdekking dat grenen heipalen onder deze woningen aangetast zijn door een bacterie en/of door schimmel. Die aantasting brengt scheurvorming in de muren van de woning met zich mee en kan leiden tot gevaarlijke situaties. De 561 woningen zitten in de gevarenzone. Of alle 561 woningen ook daadwerkelijkheid een nieuwe fundering krijgen, hangt af van de medewerking van de eigenaren. Zij zijn verantwoordelijk, opdrachtgever en financier.Funderingsherstel betekent dat woningen, waar de vloer eruit gaat, twee tot drie maanden vrijwel onbewoonbaar zijn. In een aantal woningen gaan de vloeren er totaal uit. Gedurende de werkzaamheden moeten bewoners vervangende woonruimte zoeken. Daardoor heeft deze operatie indringende gevolgen voor de gedupeerden.

Vooronderzoek
Voordat de bewoners kunnen starten is er een vooronderzoek (het maken van een schetsplan) nodig wat er bij een blok of per woning moet gebeuren. Vervolgens gunnen bewoners de opdracht aan een aannemer die het werk volgens het plan van het adviesbureau uitvoert. De kosten voor dit vooronderzoek, 1815, neemt de gemeente voor haar rekening. De kosten van het funderingsherstel, circa 27.250 komen voor rekening van de eigenaar. Via de gemeente is het overigens mogelijk een voordelige lening af te sluiten.

Ongeveer vierhonderd bewoners zijn geïnteresseerd in het maken van een schetsplan. Ongeveer vijftig bewoners hebben daadwerkelijk de éénmalige bijdrage van 1815 voor het schetsplan aangevraagd. Bij 9 woningen in Koog aan de Zaan is begonnen met het funderingsherstel.

Informatie
Zaanstad startte drie jaar geleden met onderzoek naar de omvang van deze aantasting. Dat onderzoek strekte zich tot een viertal gebieden waar al gebleken was dat er iets aan de hand moest zijn. Eind 1999 werden de bewoners van deze gebieden geïnformeerd over een mogelijke aantasting. Daarna startte een grootscheeps onderzoek bij 1700 woningen. Uit dat onderzoek komt naar voren dat er 561 woningen binnen tien jaar van een nieuwe fundering voorzien moeten zijn. Daarnaast is bij 189 woningen geconstateerd dat de heipalen in lichtere mate door bacteriën zijn aangetast. Funderingsherstel is waarschijnlijk nodig binnen 25 jaar. Ook zij kunnen met steun van de gemeente aan de slag.

Bijdrages Rijk en gemeente Zaanstad
Zaanstad wist bij het Rijk een bijdrage van 3.630.000 te verkrijgen en stelde zelf 5.000 000 ter beschikking. Voorwaarde van het Rijk is dat binnen vijf jaar bij 500 woningen funderingsherstel is uitgevoerd.

Eigen verantwoordelijkheid
De eigenaar is verantwoordelijk voor zijn eigen fundering. Daarom moet de eigenaar ook zelf de kosten van deze operatie betalen. Die bedragen rond de 27.250 per woning. De gemeente subsidieert met 1815 het vooronderzoek (schetsplan), dat uitgevoerd moet worden, voordat bewoners beslissen of ze wel of niet overgaan tot funderingsherstel.

Gemeentelijk Adviesbureau Funderingsherstel
De gemeente beseft dat voor veel bewoners de rol van opdrachtgever niet eenvoudig is. Daarom is er een gemeentelijk adviesbureau funderingsherstel in het leven geroepen. Daar kunnen de bewoners terecht voor technisch advies, maar ook voor financiering. Samen met de Stichting Stimuleringsfonds Nederlandse Gemeenten is er een zogenaamd revolverend leensysteem/fonds ontwikkeld die het de bewoners gemakkelijker zal maken om de lasten van deze operatie te dragen. Leningen aangevraagd via dit fonds betekenen voor de bewoners 3 procent minder rente dan als ze het geld geleend zouden hebben bij een bank. De bewoners kunnen,voor 3 procent rente minder dan op de markt, geld lenen. Ook kent deze regeling een vangnetconstructie voor mensen die deze lasten moeilijk kunnen opbrengen. Een vangnetregeling die overigens niet geldt voor nieuwe bewoners, zij weten voor aankoop van de woning wat hun wacht.

Programma

14.30 uur Ontvangst in De Toog aan de Zaan, Zuideinde 50, Koog aan de Zaan.

15.00 uur Welkomstwoord door wethouder, mevrouw N. Kroesen. Toespraken door bewoners, de heren H. van Wijnen en E. van Deudekom.

15.15 uur Vertrek naar locaties. Op beide locaties, Leliestraat en Irisstraat worden officiële starthandelingen verricht.

15.45 uur Terug in De Toog aan de Zaan voor een hapje en drankje.