Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn

Persberichten :

Nieuwe NIZW-publicatie Oog voor mantelzorg

Een veelzijdige gids voor professionals

19 april 2002

Voor steeds meer zorg wordt een beroep gedaan op mantelzorgers. Professionals komen hen geregeld tegen in hun werk. Wat is dan een goede manier om deze groep terzijde te staan en desgewenst te ondersteunen? Daarvoor is enig inzicht nodig in mantelzorg, en in de diversiteit van situaties waarin mantelzorgers zorgen. Bij het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn / NIZW is daarom Oog voor mantelzorg verschenen. Deze gids in drie delen verschaft inzicht in mantelzorg, gaat in op de verscheidenheid van mantelzorgsituaties, en geeft een overzicht van relevante regelingen en organisaties.

Vraag en aanbod
De vraag naar langdurige zorg wordt groter door de vergrijzing van de bevolking. Ook willen zieke mensen vaak langer thuis blijven. Tegelijkertijd wordt er in de gezondheidszorg naar gestreefd duurdere vormen van zorg te vervangen door goedkopere. Door deze ontwikkelingen neemt de vraag naar mantelzorgers toe. Het aanbod aan mantelzorg staat echter onder druk. Gezinnen worden kleiner, familiebanden losser. Bovendien zijn vrouwen op grotere schaal gaan deelnemen aan de arbeidsmarkt. En het zijn juist de vrouwen die het leeuwendeel van de mantelzorg op zich namen en nemen. Door deze ontwikkelingen wordt de druk op mantelzorgers steeds groter.

In één boek
Na een uitgebreide beschouwing over mantelzorg komt in de gids de verscheidenheid aan mantelzorgers en mantelzorgsituaties aan de orde. Niet alle mantelzorgers zijn immers vrouwen die zorgen voor hun partner of (schoon)ouder. En zorgen voor een dementerende oudere heeft weer andere kenmerken en gevolgen dan zorgen voor een chronisch ziek kind. Daarnaast treft de lezer een uitgebreid overzicht aan van instellingen die zich inzetten voor mantelzorgers, inclusief omschrijvingen en adressen. Ook voorzieningen en regelingen die de taak van de mantelzorger kunnen verlichten of vergemakkelijken zijn in dit overzicht te vinden. Het boek is geïllustreerd met vele citaten en casussen. Nieuw is de combinatie van een visie op mantelzorg, onderscheid in verschillende mantelzorgsituaties en praktische informatie in één boek.

Doelgroep
Oog voor mantelzorg is bedoeld voor alle beroepsgroepen die in hun werk te maken kunnen krijgen met mantelzorgers. Te denken valt daarbij aan huisartsen, maatschappelijk werkers, (wijk)verpleegkundigen en medewerkers van de thuiszorg, die zich snel in een onderwerp willen inlezen of iets willen opzoeken. Ook studenten die een opleiding volgen tot deze beroepen kunnen van de gids gebruikmaken. Daarnaast is de gids bedoeld voor RIAGG's, steunpunten mantelzorg, organisaties voor ouderenwerk en organisaties van vrijwilligers in de zorg. Ook in ziekenhuizen, verzorgingshuizen en verpleeghuizen is aandacht voor de mantelzorger steeds vaker onderdeel van het beleid.

Bestellen
Oog voor mantelzorg. Achtergrondinformatie en praktische verwijzingen voor professionals is geschreven door Addie Roetman en kost ¤ 13,50. ISBN 90-5050-949-5 en E 32845. De publicatie is verkrijgbaar via de boekhandel of te bestellen bij NIZW / Uitgeverij, Postbus 19152, 3501 DD Utrecht, telefoon (030) 230 66 07, fax (030) 230 64 91, e-mail bestel@nizw.nl.

Laatste update: 19 april 2002