European Commission

IP/02/591

Brussel, 19 april 2002

Commissie keurt de oprichting goed van de gemeenschappelijke onderneming Photovoltech solar

De Europese Commissie heeft op grond van de fusiecontroleregels van de Europese Unie het groene licht gegeven voor een operatie waarbij de Belgische ondernemingen Electrabel NV en Soltech NV, die deel uitmaken van het Suez-concern, samen met de Franse onderneming Total Energie Développement SA, een dochteronderneming van het TotalFinaElf-concern, een nieuwe gemeenschappelijke onderneming op het gebied van zonne-energie oprichten onder de naam Photovoltech. De concentratie levert geen mededingingsbezwaren op omdat Photovoltech, een nieuwe onderneming in de fotovoltaïsche sector, een betrekkelijk klein aandeel zal hebben in de wereldproductie van zonnecellen en zonnemodules.

Photovoltech zal zich bezighouden met de productie en afzet van zonnecellen en zonnemodules voor terrestrische toepassingen. Zonnecellen zetten zonlicht om in elektriciteit en zijn hoofdzakelijk gemaakt van silicium. Zij worden aaneengeschakeld tot zonnemodules. Deze worden gecombineerd met andere onderdelen zoals omzetters, ladingcontrollers, montageconstructies of accu's om zonne-energiesystemen te bouwen.

Photovoltech zal een eigen productie-eenheid hebben en van de nodige technologie worden voorzien door IMEC, een niet-commerciële organisatie die zich bezighoudt met onderzoek en ontwikkeling op het gebied van micro-elektronica en een niet beheersend belang in de onderneming zal hebben. Photovoltech zal haar producten verkopen aan modulefabrikanten en systeembouwers, waaronder haar moedermaatschappijen die op dit terrein werkzaam zijn. De gemeenschappelijke onderneming zal echter ook het hoofd moeten bieden aan sterke concurrenten die op wereldschaal actief zijn. Gezien het marktgroeipercentage zal zij slechts een klein marktaandeel hebben.