---

Ministerie van Defensie



---

CIMIC-project computerlokaal (KL-voorlichting SFOR)

Computers voor medische school in Banja Luka

19-04-2002

De commandant verbindingscompagnie van SFOR, majoor Van Kruijsbergen, heeft in Banja Luka (Bosnië) een volledig nieuw ingericht computerlokaal in een medische school geopend. In de afgelopen maanden zamelde de Verbindingscompagnie ongeveer 1330 Euro in, waarna twee Nederlandse bedrijven tegen kostprijs of op eigen rekening materiaal leverden. In de medische school in Banja Luka staan nu twintig computers die van alle benodigde snufjes en software zijn voorzien, een compleet intern netwerk en de daarvoor benodigde server.

Het schenken van de computers gebeurde op initiatief van de verbindingscompagnie zelf. Vorig jaar november werd tijdens een vergadering het idee geopperd om gedurende de uitzending als compagnie een CIMIC-project (CIMIC = Civiel Militair Coöperatie) te volbrengen. Ritmeester Ben Jordaan heeft gedurende het project het touw getrokken. Dit project was min of meer ook zijn idee. Omdat wij als verbindingscompagnie de communicatie en informatie technologie ondersteunen, vond ik het als pelotonscommandant van het CIS-peloton een idee om te gaan onderzoeken of het misschien mogelijk was om iets met computers voor een school te gaan doen. Daarmee zouden we een duidelijke link met de werkzaamheden van onze eenheid leggen. Dat werd door de gehele vergadering met instemming ontvangen.

Tijdens zijn verlof in Nederland sprak Ben Jordaan met de directeur van SiSo-computers uit Bussum. Een bedrijf dat restpartijen en overbodig materieel opkoopt. Na overleg wilde SiSo computers twintig werkstations, inclusief 15 inch monitoren, tegen de kostprijs van 1330 Euro leveren. Daarnaast verzorgt het bedrijf gratis de installatie en alle benodigdheden voor een netwerk, inclusief server. De beide bedrijven zorgden daarnaast nog voor nieuw materiaal zoals CD-Rom spelers en netwerkaarten voor iedere computer.

Aan de secondary medical school in Banja Luka studeren jaarlijks zon duizend leerlingen. Zij bereiden zich daar voor op een medische studie aan de universiteit. Ongeveer negentig procent van de afgestudeerde leerlingen stroomt ook daadwerkelijk door naar één van de universiteiten in Bosnië of het buitenland. De geschonken computers worden gebruikt voor de vijf wekelijkse uren computerkunde. (foto: KL-voorlichting SFOR)
Foto: CIMIC-project computerlokaal (KL-voorlichting SFOR)