---

Ministerie van Defensie



---

foto: Minister de Grave neemt rapport Commissie Franssen in ontvangst

Commissie Franssen presenteert rapport

19-04-2002

In Den Haag heeft de Adviescommissie Opperbevelhebberschap - beter bekend als de commissie Franssen - vandaag (19 april) haar advies gepresenteerd. Het 48 pagina's tellende rapport onder de titel "Van wankel evenwicht naar versterkte defensieorganisatie" werd gisteren al aangeboden aan minister Frank de Grave en staatssecretaris Van Hoof. De commissie is september vorig jaar door de minister van Defensie geïnstalleerd met het doel een advies uit te brengen over de positie van de Chef Defensiestaf binnen de defensieorganisatie. Daarbij ging het met name om de vraag of ons land een opperbevelhebber moet krijgen.

In haar advies stelt de commissie voor de defensieorganisatie aan te passen. Daarbij zouden de operationele staven van de krijgsmachtdelen overgeheveld moeten worden naar de Defensiestaf. De Chef Defensiestaf krijgt daarmee de eenhoofdige leiding over de voorbereiding en uitvoering van de operaties waaraan de krijgsmacht deelneemt. De bevelhebbers voor de krijgsmachtdelen zijn daarbij verantwoordelijk voor de instandhouding, het beheer, de gereedstelling en nazorg van het hierbij betrokken personeel. Daarnaast krijgt de Chef Defensiestaf de verantwoordelijkheid voor het investeringsbudget. Onder verantwoordelijkheid van de secretaris-generaal en in nauwe samenspraak met de defensiestaf wordt iedere twee jaar een Defensie Strategische Visie opgesteld. Deze visie vormt de basis voor een door de Chef Defensiestaf op te stellen plan waarin de verwachte bijdragen van de krijgsmacht zijn opgenomen. Dit plan vormt weer de basis voor de defensiebegroting.

In deze nieuwe organisatie komt de Chef Defensiestaf de facto op gelijke voet met de secretaris-generaal. Samen met de politieke leiding vormen de beide functionarissen de driehoek die defensieorganisatie aanstuurt. De secretaris-generaal krijgt een nieuw directoraat-generaal beleid. Het bestaande directoraat-generaal financiën & control blijft gehandhaafd, maar het directoraat-generaal personeel & materieel wordt opgeheven. De Adviescommissie Opperbevelhebberschap streeft met de veranderingen naar extra waarborgen voor de invulling van de verantwoordelijkheid van de politieke leiding en een verbetering van de aansturing van de defensieorganisatie. De commissie constateert ook dat er geen noodzaak of wenselijkheid is om te komen tot een opperbevelhebber in de krijgsmacht.

De commissie bestond uit dhr. J. Franssen (voorzitter), drs. H.J. van den Bergh, luitenant-generaal b.d. R. Reitsma, prof. dr. R. de Wijk en drs. H.P.M. Kreemers, de toegevoegde ambtelijke secretaris. (Foto: Fabiënne Bruys)


* Rapport Adviescommissie Opperbevelhebberschap