---

Ministerie van Defensie



---

foto: Achtervolging in de West (foto: KM)

Marine dwingt gestolen speedboot tot stoppen

19-04-2002

Eenheden van de Nederlandse marine en de Amerikaanse kustwacht hebben na een lange achtervolging ten noordwesten van Aruba een gestolen speedboot tot stoppen gedwongen. De vierkoppige Columbiaanse bemanning werd aangehouden. De verdenking bestaat dat de speedboot gebruikt is voor een drugstransport, maar concrete bewijzen hiervoor werden niet gevonden.

De verdachte speedboot werd zo'n 150 kilometer ten noordwesten van Aruba ontdekt door een P-3C Orion maritiem patrouillevliegtuig van de marine. Na ontdekking zijn het fregat Hr.Ms. Bloys van Treslong en de Amerikaanse kustwachtcutter Attu met hoge vaart naar de betreffende locatie gevaren. Op basis van informatie van de Orion en - later - een Amerikaanse Cessna Citation kon de Lynx-boordhelikopter van het marinefregat de speedboot uiteindelijk tot stoppen dwingen. De bemanning werd aangehouden door de kustwachtcutter Attu. Dit gebeurde ongeveer 55 kilometer ten noorden van Columbia.

Uit onderzoek bleek dat de speedboot op de terugweg was naar Columbia, de bemanning bekende onmiddellijk dat zij de boot hadden gestolen. Bemanning en speedboot zijn overgedragen aan de Columbiaanse autoriteiten. (foto: Koninklijke Marine)