Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Persbericht 02/051

Ministerie van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid Directie
Communicatie

19 april 2002

Nr. 02/051

Knelpunten bij Centra Werk en Inkomen worden opgelost

Alle betrokkenen hebben een grote prestatie geleverd bij de start van de nieuwe uitvoeringsstructuur voor arbeidsbemiddeling en sociale zekerheid. Dit blijkt uit een risicoanalyse van het bureau Berenschot die demissionair minister Vermeend van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vandaag, samen met een tussenrapportage Structuur Uitvoering Werk en Inkomen (SUWI), naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Zoals bekend verliep in de eerste dagen van het nieuwe jaar de dienstverlening van de Centra voor Werk en Inkomen (CWI) op een aantal plaatsen niet vlekkeloos. Naar aanleiding daarvan heeft minister Vermeend een aantal maatregelen genomen om knelpunten op te lossen. Ook de risicoanalyse van Berenschot maakt daar deel van uit.

De betrokken partijen kunnen zich in beginsel vinden in de aanbevelingen die het bureau Berenschot doet, zo schrijft de minister aan de Tweede Kamer. Die behelzen onder meer het geven van voldoende tijd aan de organisaties om in onderling overleg aanloopproblemen op te lossen, het voeren van een eenvoudiger administratie, simpeler procedures en meer aandacht voor scholing van personeel. Er is nog veel te doen en te verbeteren, maar ook Berenschot verwacht dat het met de huidige inzet gaat lukken.

Berenschot constateert dat management en medewerkers van CWI, Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) en gemeenten blijk hebben gegeven van een groot probleemoplossend vermogen. Bij sommige CWIs kwam het voor dat in de eerste weken de klanten soms lang moesten wachten. Men heeft echter alles in het werk gesteld om de klanten zo goed mogelijk te kunnen helpen. De samenwerking tussen CWI, UWV en gemeenten verloopt op alle niveaus over het algemeen goed. De samenwerking tussen CWI en UWV wordt als intensief en constructief ervaren, die tussen CWI en gemeenten als wisselend. Een deel van de gemeenten stelt zich terughoudend op richting CWI.

De reorganisatie van de uitvoering van de arbeidsbemiddeling en de sociale zekerheid heeft als doel werkzoekenden zoveel mogelijk (weer) aan werk te helpen om te voorkomen dat werkzoekenden in een uitkeringssituatie terechtkomen (werk boven inkomen). In eerste instantie hebben de Centra voor Werk en Inkomen zich vooral gericht op verzameling van gegevens die nodig zijn voor de verstrekking (continuering) van uitkeringen. Volgens de analyse is men er zich - van hoog tot laag, landelijk en regionaal - in alle betrokken organisaties van bewust dat er zo snel mogelijk verandering in deze situatie moet komen, zowel voor werkzoekenden als voor werkgevers.


---

De volgende Officiële publicatie(s) zijn gerelateerd aan bovenstaande persbericht:
PDF publicatie Brief van minister Vermeend en staatssecretaris Hoogervorst bij de aanbieding van de Tussenrapportage SUWI PDF publicatie Tussenrapportage SUWI
PDF publicatie Bijlage 1 bij Tussenrapportage: Overzicht toezeggingen tijdens de voorbereiding van de nieuwe uitvoeringsstructuur PDF publicatie Bijlage 2 bij Tussenrapportage: Prikkels in de uitvoeringsstructuur werk en inkomen
PDF publicatie Eindrapport analyse SUWI in de eerste maanden van 2002