Korps: Friesland, plaats: Friesland 19-04-2002
Politieberichten van 19/4 (07.00 uur t/m 13.00 uur)

Sneek: brandstichters aangehouden
Met de aanhouding van vijf Snekers heeft de polite enkele brandstichtingen in de wijk Sperkhem-Tuindorp kunnen oplossen. Deze wijk wordt gerenoveerd. Al geruime tijd wordt elke woning, die leeg komt, dichtgetimmerd. Een groot aantal woningen moet de komende tijd plat. Sinds het dicht timmeren is er al sprake van vernielingen en kleine brandstichtingen. Maar in maart en begin april waren er zeven brandstichtingen met gevaren voor mens en dier. Het ging om leegstaande woningen in huizenblokken waar ook nog bewoonde huizen tussen zaten.
Tijdens een onderzoek dat de afgelopen twee weken is uitgevoerd door de politie zijn vijf jongemannen uit Sneek aangehouden op verdenking van deze brandstichtingen. Het betrof jongens in de leeftijd van 16 tot 20 jaar. Eén van hen is na verhoor heengezonden. De andere vier zijn in bewaring gesteld, waarvan drie inmiddels weer zijn vrijgelaten. De 20-jarige zit nog steeds vast. De jongens hebben twee branden in maart in de Naussau Dillenburghstraat en de Mauritsstraat bekend.

Leeuwarden: brand woning
Vrijdag omstreeks 03.20 uur brak brand uit in een woning aan de Bagijnestraat. In de woning was niemand aanwezig. Door de brandweer werd de voordeur geforceerd. De brandweer bluste de brand, die in de slaapkamer en een kast in de gang had gewoed. Volgens de dienstdoende brandweerofficier was de brand aangestoken. Toen de brandweer aan het blussen was, kwam de bewoner, een 49-jarige man, thuis. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Leeuwarden: vernieling
Vrijdag omstreeks 04.20 uur werden in de Bagijnesteeg twee inwoners van Leeuwarden, 19 en 18, jaar aangehouden. De beide mannen hadden kort daarvoor de rechter voor- en achterband van een politieauto, die geparkeerd stond op de Nieuwestad ter hoogte van de Doelesteeg lek gestoken. Toen de politieman, na het opnemen van een aangifte weer naar de auto liep, zag hij de twee mannen bij de politieauto vandaan hollen. Hierop zette de politieman de achtervolging in en werden de twee aangehouden. In de kleding van de jongste verdachte werd een dolkmes aangetroffen, waarop de sporen van rubber van een band zat. De beide verdachten werden overgebracht naar het bureau. Tegen de verdachten is proces-verbaal opgemaakt.

Heerenveen: kluiskraak
Afgelopen nacht werd ingebroken een school aan het Fedde Schurerplein. Door verbreking van een ruit kwam men de school binnen. Een in het kantoor staande kluis werd opengebroken en het daarin aanwezige geld (ruim 1000.-) werd meegenomen. Een medewerker van de school, een 52-jarige inwoner van Nieuwehorne, heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: vernieling ruit
Van donderdag op vrijdag werd van een bedrijf (voorheen kantongerecht) aan het Droevendal een ruit van 1.5 x 2,5 meter vernield. De ruit werd ingegooid met een straatklinker. Men is niet binnen geweest. Een medewerker van het bedrijf, een 24-jarige inwoner van Juore, heeft aangifte gedaan.

Baijum: hennepkwekerij
Vanmorgen omstreeks 10.00 uur werd een hennepkwekerij aan de Kleasterdyk opgerold. Door klachten van stankoverlast kwam men de kwekerij op het spoor. De professioneel ingerichte kwekerij bevond zich in een woning met aangebouwde schuur. Op de bovenverdieping van de woning, die doorliep naar de schuur werden in totaal 1700 hennepplanten aangetroffen. Op het moment van de inval was de bewoner niet aanwezig. Tevens bleek dat er met de elektriciteitsmeter was geknoeid. De hennepplanten met bijbehorende apparatuur werd in beslag genomen. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Leeuwarden: inbraak woning
Van woensdag op donderdag werd ingebroken in een woning aan de Siebe Schootstrastraat. Via een niet afgesloten achterdeur kwam men de woning binnen. Uit de woning werd een videorecorder en een tas, inhoudende een glucosemeter, bank- en girobescheiden, een rijbewijs en een voordeelkaart van de NS, weggenomen. De eigenaar, een 48-jarige inwoner van Leeuwarden, heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: diefstal personenauto
Van woensdag op donderdag werd vanaf de Bagijnestraat een personenauto, merk Volkswagen, type Passat, kleur zwart, voorzien van het kenteken GX-VD-69, weggenomen. De eigenaresse, een 42-jarige inwoonster van Leeuwarden, heeft aangifte gedaan.

Drachten: inbraak auto
Van woensdag op donderdag werd ingebroken in een personenauto, die geparkeerd stond op de Foswerd. Het slot van het portier aan de passagierszijde werd opengebroken. Uit de auto werd een verrekijker weggenomen. De eigenaar, een 63-jarige inwoner van Drachten, heeft aangifte gedaan.

Franeker: diefstal auto
Vrijdag tussen 10.25 en 11.25 uur werd vanaf de Voorstraat in Franeker een personenauto, merk Fiat 500, type Giardiniera, kleur blauw, voorzien van het kenteken DM-29-34, gestolen. De eigenaresse, een 42-jarige inwoonster van Wjelsryp heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: inbraak bedrijf
Afgelopen nacht werd ingebroken in een bedrijf aan de Zwettestraat. De achterdeur van het pand werd opengebroken. Uit het bedrijf een fax, computer, 5 handboormachines en twee mobiele telefoons weggenomen. Een medewerker van het bedrijf, een 44-jarige inwoner van Leeuwarden, heeft aangifte gedaan.

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272