- PERSBERICHT -

Amsterdam, 19 April 2002

VEEL NEDERLANDSE WERKNEMERS HEBBEN GEEN RESPECT VOOR POLITICI

Slechts 3% van de Nederlandse werknemers hebben waardering voor onze bewindslieden

Uit een speciale opiniepeiling op de website van Monsterboard.nl, de internationale carrièresite blijkt dat de Nederlandse werknemer geen hoge pet op heeft van politici. Slechts 3% van de bezoekers gaf aan respect te hebben voor de landelijke volksvertegenwoordigers. Dit cijfer wekt de indruk dat weinig bezoekers zich veel zullen aantrekken van de recente val van het kabinet.

Van de meer dan 2.895 personen die hun antwoord achterlieten op de vraag welk beroep zij het meest respecteren, blijkt dat de bezoeker nauwelijks respect heeft voor de baan van politicus (3%). Het beroep van rechter scoort ook laag bij de bezoekers (8%). De Nederlandse werknemer heeft meer waardering voor het beroep van leraar (32%). Het beroep dat binnen de opiniepeiling er met kop en schouders boven uitsteekt is dat van arts (57%). Het klassieke medische beroep dat door de eeuwen heen veel respect blijft afdwingen.

Europese uitslagen
Niet alleen in Nederland, maar in geheel Europa geldt dat er weinig respect is voor politici (4%), vergeleken met artsen en leraren. Bij alle 13 monster sites in Europa, kwam het beroep van arts als nummer één naar voren (55%). Het beroep van leraar kwam op de tweede plaats (29%). Beide beroepen worden duidelijk meer gewaardeerd dan die van rechter (7%) of politicus (4%). Onze Duitse buren hebben als enige vreemde eend in de bijt binnen Europa niet veel respect voor het beroep van leraar. Dit beroep behaalde daar slechts 6% van de stemmen in tegenstelling tot het gemiddelde van 29% bij de andere Europese landen.

Rob Brouwer, managing director monsterboard.nl: "De opiniepeiling laat duidelijk de slechte reputatie van politici in geheel Europa zien en suggereert dat werknemers twijfels hebben over politici in onze huidige maatschappij. Daarnaast laat de opiniepeiling ook zien dat, ondanks locale verschillen en tradities, er in Europa consensus bestaat op het gebied van meningen en gevoelens voor bepaalde zaken, zoals hier bij het respect voor vier prominente beroepen in de maatschappij."

De resultaten van dit onderzoek zijn gebaseerd op de reacties van bezoekers van het Monster Career Network in de periode van 25 maart tot 4 april, waarbij iedere bezoeker slechts één keer zijn stem kon uitbrengen.


- EINDE BERICHT -

Achtergrondinformatie (