Algemene Inspectiedienst (AID)

Kerkrade, 19 april 2002

JACHTHOUDER TRACHT WILD TE VERGIFTIGEN

Donderdag 18 april 2002, heeft de Algemene Inspectiedienst(AID) in samenwerking met de politie in de gemeente Someren een jachthouder uit die gemeente aangehouden. De man wordt ervan verdacht door het uitleggen van vergiftigd lokaas, stukken vis, te hebben geprobeerd roofwild in zijn jachtgebied te doden. Als gif voor het lokaas gebruikte hij een bestrijdingsmiddel. Bij een huiszoeking onder leiding van de rechter-commissaris en officier van justitie werden niet toegelaten bestrijdingsmiddelen gevonden. Op het erf van de man werd een kraaienvangkooi aangetroffen waarmee hij kennelijk roofvogels wilde vangen. De kooi werd ter plaatse onklaar gemaakt. De verdachte jachthouder is na verhoor in vrijheid gesteld en tegen hem is proces-verbaal opgemaakt terzake overtreding van het Bestrijdingsmiddelen-wet en besluit, het proberen te doden van roofwild en het gebruik van de vangkooi om kennelijk roofvogels te vangen.

De AID kwam de zaak op het spoor door de aangifte van een wandelaar die met zijn hond in het jachtgebied van de verdachte had gelopen. Dat gebeurde enkele maanden terug. Daarbij was door de hond een stuk vis gevonden en had daarvan gegeten. Later bleek dit te zijn vergiftigd en kon door snel ingrijpen de hond van een zekere dood worden gered. Later werd in hetzelfde gebied nog een dergelijk stuk vis aangetroffen.

Naar aanleiding van deze aangifte stelde de AID een nader en uitgebreid onderzoek in.

De nieuwe Flora- en Faunawet beschermt roofwilddieren zoals vossen en kraaien. Uitzonderingen daarop zijn bepaalde gevallen van overlast waarvoor de provincie een vergunning afgeeft voor het beheer van wild.

Met vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit persbericht kunt u zich wenden tot de persvoorlichter van de Algemene Inspectiedienst, Louis Steens, tel. 045 - 5466223 of 06 - 21522449.