Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen
Persbericht ministerraad
19 april 2002

NATIONAAL KENNISKNOOPPUNT BIODIVERSITEIT BIJ UNIVERSITEIT VAN AMSTERDAM

De ministerraad heeft op voorstel van minister Hermans van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen besloten dat er bij de Universiteit van Amsterdam een nationaal kennisknooppunt biodiversiteit wordt opgericht. Het kennisknooppunt komt voort uit het Memorandum of Understanding for the Global Biodiversity Information Facility (GBIF) dat in februari 2001 is ondertekend. Hierin hebben 29 landen en 25 organisaties afspraken gemaakt over een wereldwijd toegankelijke database voor biodiversiteitsgegevens. Biodiversiteit is de variatie aan levende organismen en de ecologische complexen waarvan zij deel uitmaken.

Voor het Nederlandse knooppunt stellen het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, de Universiteit van Amsterdam en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek in totaal
1,9 miljoen euro beschikbaar. Door het knooppunt bij de Universiteit van Amsterdam onder te brengen is nauwe samenwerking mogelijk met het Expertisecentrum voor Taxonomische Identificatie, dat al grote ervaring heeft in het ontwikkelen van ICT-toepassingen op het gebied van biodiversiteit.

RVD, 19.04.2002