Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Persbericht ministerraad
19 april 2002

KABINET STEMT IN MET NATIONAAL ACTIEPLAN WERKGELEGENHEID 2002

Nederland behoort met een arbeidsdeelname van 73% tot de Europese koplopers. Dat blijkt uit het Nationaal Actieplan Werkgelegenheid 2002, waarmee de ministerraad op voorstel van minister Vermeend van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft ingestemd. Het rapport zal gelijktijdig aan de Europese Commissie in Brussel en aan de Tweede Kamer worden gezonden. Centraal in het actieplan staat een verdere verhoging van de arbeidsdeelname. Het kabinet wil mede daarom de kinderopvang verder uitbreiden waardoor arbeid en zorg beter gecombineerd kunnen worden. Daarnaast wil het kabinet door het aanpakken van de armoedeval werk meer lonend maken.

Met het opstellen van het actieplan voldoet Nederland aan de werkgelegenheidsafspraken die op Europees niveau zijn gemaakt. Alle lidstaten dienen jaarlijks een actieplan in. Hierin geven ze de voortgang aan van het werkgelegenheidsbeleid in eigen land. Een centrale doelstelling van de Europese Unie (EU) is dat in 2010 gemiddeld 70% van de Europese beroepsbevolking een betaalde baan moet hebben. Momenteel bedraagt dat percentage 64%.

Een belangrijke verklaring voor de hoge arbeidsdeelname in Nederland is de mogelijkheid om in deeltijd te werken. Vergeleken met andere landen in de EU heeft Nederland het grootste aantal parttime banen. Vooral veel vrouwen werken parttime. Hun arbeidsdeelname steeg tussen 1995 en 2001 met 10%. Momenteel werkt ruim de helft van de vrouwen (53%) meer dan 12 uur per week, en één op de tien vrouwen tussen 1 en 12 uur per week. Wat betreft de arbeidsdeelname van ouderen heeft Nederland een flinke inhaalslag gemaakt ten opzichte van de andere lidstaten, zij het dat de deelname van ouderen nog achterblijft bij het EU-gemiddelde.

Tegelijkertijd blijven er knelpunten. Nog altijd is een aanzienlijk deel van de Nederlandse beroepsbevolking aangewezen op een socialezekerheidsregeling. Nederland heeft verschillende maatregelen genomen om de inzetbaarheid van de beroepsbevolking verder te vergroten. Het actieplan wijst op de maatregelen gericht op activering en reïntegratie van uitkeringsgerechtigden, fiscale maatregelen ter vergroting van het arbeidsaanbod (`werk moet lonen'), scholing, een actief ouderenbeleid, een betere combinatie van werk en zorg en meer kinderopvang.

RVD, 19.04.2002