Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Defensie en
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Persbericht ministerraad
19 april 2002

NEDERLAND IS BEREID DESGEWENST VIERHONDERD MILITAIREN TE LEVEREN VOOR OPERATIE `AMBER FOX' IN MACEDONIË

Het kabinet is bereid militairen te leveren voor de operatie Amber Fox in Macedonië. Vanzelfsprekend is uiteindelijke Nederlandse deelname pas aan de orde als de NAVO op Macedonisch verzoek besluit de operatie te verlengen en Nederland verzoekt de leiding op zich te nemen. Operatie Amber Fox voorziet op verzoek van de Macedonische autoriteiten in de ontplooiing van een NAVO-troepenmacht die de lokale autoriteiten moet ondersteunen bij de beveiliging van de waarnemers van de Europese Unie (EUMM) en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). De internationale waarnemers zien onder meer toe op de uitvoering van het akkoord van Ohrid dat een einde maakte aan het gewapende conflict in Macedonië. Na een positieve beslissing zal Nederland vanaf 27 juni de leiding over Task Force Fox (de eenheid die operatie Amber Fox uitvoert) overnemen van Duitsland. De ongeveer 400 militairen gaan dan voor een periode van vier maanden naar Macedonië. Dit kan eventueel worden verlengd tot een periode van maximaal zes maanden. De Nederlandse bijdrage bestaat onder meer uit de commandant voor Task Force Fox met zijn brigadestaf en militairen voor zes zogenaamde `liaison teams'. Ook levert Nederland een verbindingscompagnie en logistieke ondersteuning.

Nederland nam reeds eerder deel aan een NAVO-operatie in Macedonië, namelijk in september 2001 aan de operatie Essential Harvest. Door nu opnieuw militairen beschikbaar te stellen voor de vervolgoperatie Amber Fox levert Nederland wederom een concrete bijdrage aan stabilisering van de Balkan. Voor Macedonië is het van groot belang dat verdere uitvoering wordt gegeven aan het Ohrid- akkoord en dat vrije en eerlijke verkiezingen worden gehouden.

Indien het komt tot definitieve uitzending zullen de Nederlandse militairen voornamelijk afkomstig zijn van eenheden van de Koninklijke Landmacht uit Seedorf (Duitsland), Havelte en Apeldoorn. Zij worden ondersteund door een aantal militairen van de Koninklijke Luchtmacht, de Koninklijke Marine en de Koninklijke Marechaussee. De additionele uitgaven van de Nederlandse bijdrage aan Amber Fox bedragen naar verwachting - op grond van de huidige inzichten - tussen de 15 en 20 miljoen euro en worden gedekt uit de post vredesoperaties.

RVD, 19.04.2002