Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Verkeer en Waterstaat
Persbericht ministerraad
19 april 2002

ILLEGALE HANDEL IN TAXIVERGUNNINGEN EFFECTIEVER AANGEPAKT

De ministerraad heeft op voorstel van minister Netelenbos van Verkeer en Waterstaat ingestemd met het opnemen van een verbodsbepaling in de Wet personenvervoer 2000 voor het ter beschikking stellen van vergunningsbewijzen aan derden. Dit verbod maakt het mogelijk maakt de illegale handel in taxivergunningen effectiever aan te pakken.

In de praktijk blijkt dat de handel in taxivergunningen met name plaatsvindt door het verkopen of verhuren van vergunningbewijzen aan chauffeurs die daarmee illegaal zelfstandig taxivervoer gaan verrichten. Vooral in de grote steden worden hiervoor soms forse bedragen betaald. Volgens de huidige wetgeving pleegt degene die illegaal vervoer verricht een misdrijf. Degene die een vergunning illegaal ter beschikking stelt (de verpachter), kan medeplichtigheid aan dat misdrijf ten laste worden gelegd. Deze medeplichtigheid stuit echter vaak op bewijstechnische problemen, waardoor het Openbaar Ministerie niet tot vervolging kan overgaan. Met de voorgestelde aanvulling op de wet wordt het mogelijk om ook tegen degene die handelt in vergunningbewijzen effectief op te treden. De Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) neemt het verbod op in de vergunningvoorschriften. De verwachting is dit een preventieve werking zal hebben.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

RVD, 19.04.2002