---

Ministerie van Defensie



---

foto: NAVO-oefening Cooperative Lantern 2002 (2)(Peter Wiezoreck)

NAVO-oefening brengt twintig landen samen op Veluwe

19-04-2002

In Ede nemen zeshonderd militairen uit twintig landen deel aan de NAVO-oefening "Cooperative Lantern 2002". Nederland is na Duitsland, Hongarije en Frankrijk het vierde land dat deze zogenoemde Command Post Exercise (CPX) houdt. De 20 landen van de NAVO en het Partnership For Peace (PFP) oefenen hierin samen de procedures voor een vredesoperatie. De oefening wordt helemaal op computers gespeeld. Hiervoor is het Nederlandse Integrated Staff Information Sytsem (ISIS) ingezet. "Cooperative Lantern 2002" duurt nog tot volgende week vrijdag.

In 'Cooperative Lantern 2002' worden commandanten en staven getraind in de procedures van een NAVO-geleide operatie, waaraan ook eenheden van niet-NAVO-landen deelnemen. Veel aandacht wordt besteed aan de samenwerking met andere organisaties, zoals de Verenigde Naties, overheids- en niet-overheids organisaties.

Aan de oefening nemen militairen deel uit de NAVO-landen België, Canada, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Nederland, Polen en de Verenigde Staten en de Partnership for Peace-landen Bulgarije, Estland, Ierland, Litouwen, Moldavië, Kroatië, Oostenrijk, Roemenie, Slovenië, Slowakije en Zwitserland. De oefening begon 15 april. (foto: Peter Wiezoreck)

foto: NAVO-oefening Cooperative Lantern 2002 (1)(Peter Wiezoreck)