Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

Joodse Gemeente Amsterdam roept burgemeester op aanwezig te zijn bij demonstratie Dokwerker

AMSTERDAM - 19 april 2002

De Joodse Gemeente Amsterdam heeft donderdag in een brief aan Burgemeester M.J. Cohen deze opgeroepen aanwezig te zijn bij de demonstratie "voor vrede, tegen terreur" die a.s. zondag om 18:00 uur door Joodse jongeren op het Jonas Daniel Meijerplein wordt georganiseerd. De Joodse gemeenschap vindt dat Cohen na de geweldadige pro-Palestina demonstratie van afgelopen zaterdag zijn solidariteit dient te betuigen met dat deel van de bevolking "dat zich op vreedzame en ingetogen wijze verenigt tegen terreur en voor vrede".

De 365-jaar oude Joodse Gemeente keurt in haar brief de wijze af waarop burgemeester Cohen de indruk heeft gewekt dat de demonstratie georganiseerd door het Palestina Komitee goed is verlopen. "Het racistische en opruiende karakter van de demonstratie kan niemand zijn ontgaan", schrijven voorzitter David Simon en Directeur David Serphos. In een brief aan de burgemeester op 11 april uitte de Joodse Gemeente al haar bezorgdeheid over de dreigende sfeer rond de aangekondigde betoging. Het stadhuis verzekerde de Joodse Gemeente echter dat de gestelde tolerantiegrenzen niet zouden worden overschreden. "Niets bleek minder waar," verwijt de Joodse Gemeente de burgemeester nu.

De burgemeester wordt door de Joodse gemeenschap opgeroepen om -"op de plek waar de Dokwerker herinnert aan het verzet tegen de haatcampagne jegens Joodse stadgenoten 60 jaar geleden" met zijn aanwezigheid te tonen "waar de Gemeente Amsterdam staat als de oproep tot haat en geweld binnen de stadsgrenzen de kop opsteekt en zelfs de boventoon dreigt te gaan voeren." De brief eindigt met de een krachtig appèl aan Cohen: "Uw plaats is zondag niet op het stadhuis of in een crisiscentrum, maar aan de voet van de Dokwerker"