Katholieke Universiteit Nijmegen

Onderzoek naar de invloed van lichamelijke handicaps op partnerrelaties
Handicap schrikt potentiële partners vaak onnodig af Als je een lichamelijke handicap hebt, ben je dan een minder aantrekkelijke partner? Speelt een handicap nog een rol als je eenmaal een relatie hebt? In het onderzoek `Handicap en Relatie' liet sociaal psychologe Cobi van Vugt dergelijke vragen aan bod komen. De studie is uitgevoerd in opdracht van Stichting TACT, een niet-commercieel relatiebemiddelingsbureau voor mensen met een lichamelijke handicap. De resultaten zijn vastgelegd in het rapport `Handicap en Relatie: de invloed van lichamelijke handicaps op partnerrelaties' , zojuist verschenen bij de Wetenschapswinkel van de KU Nijmegen. In het onderzoek ligt de nadruk op de verhouding tussen bijdragen en opbrengsten binnen een relatie. Die vertaalt zich in een meer of minder tevreden zijn met de relatie. Alle deelnemers aan dit onderzoek hebben een lichamelijke handicap. Degenen die op het moment een relatie hebben is gevraagd naar hun ervaringen, degenen zonder relatie is gevraagd naar hun verwachtingen over toekomstige relaties. Op welke aspecten is hun handicap van invloed? Waaraan hechten ze de meeste waarde? Wordt de balans tussen bijdragen en opbrengsten verstoord door hun handicap? Willen ze zelf een partner met een handicap en zo ja, wat voor handicaps zijn dan acceptabel? Van Vugt interviewde een aantal mensen persoonlijk en nam bij een grotere groep een schriftelijke vragenlijst af.

Bijdragen en opbrengsten binnen de relatie

De ondervraagden ervaren en verwachten zowel positieve als negatieve gevolgen van hun handicap. In praktische zin kunnen ze vaak minder, dus bijvoorbeeld meehelpen in het huishouden en voor de kinderen zorgen kan dan problemen opleveren. Op het gebied van persoonlijke eigenschappen en het onderhouden van de relatie verwachten en ervaren ze dat hun handicap een positieve invloed heeft. Zo vinden ze bijvoorbeeld dat ze attenter en geestelijk stabieler zijn en meer betrokken bij de relatie. Juist deze eigenschappen vinden de ondervraagden ook het belangrijkst in een relatie. Met andere woorden: de punten waarop ze verwachten meer te kunnen bijdragen door hun handicap, worden ook het meest belangrijk gevonden. Het lijkt erop dat de positieve en negatieve gevolgen van een handicap tegen elkaar opwegen. Wel noemen ze als problematisch grote beperkingen op het gebied van seksualiteit of lichamelijk contact. Wanneer partners een goede manier hebben gevonden om samen met de handicap om te gaan, hoeft deze geen negatieve gevolgen te hebben voor de relatie. Het samen dingen kunnen doen en delen wordt als het belangrijkst genoemd. Soms is het makkelijker wanneer beide partners gehandicapt zijn en bepaalde ervaringen gemeen hebben. Maar ook wanneer één van beiden gehandicapt is, zijn veel partners in staat om een vorm te vinden waarin hun samenzijn en niet de handicap de hoofdrol speelt.

Het vinden van een partner

Voor mensen met een handicap is het lastiger om een partner te vinden. In dit onderzoek zegt 50% van de jongeren zonder handicap geen partner met een handicap te willen. Van de mensen met een handicap geeft 15,9% aan dat ze geen gehandicapte partner willen. Het is niet zo dat bepaalde handicaps voor niemand acceptabel zijn, het gaat er vooral om of de combinatie van handicaps er niet toe leidt dat ze samen meer beperkt zijn dan ze alleen al waren. Uitzondering hierop vormen de handicaps en ziekten waarbij op afzienbare termijn een dodelijke afloop wordt verwacht. Die worden vaak genoemd als niet-acceptabel. Ook psychische en verstandelijke handicaps worden als minder acceptabel gezien. Bij de niet-acceptabele handicaps verwacht men een negatieve invloed van de handicap op de persoonlijkheid van de gehandicapte. Terwijl daar dus juist heel veel belang aan wordt gehecht.
Praktisch probleem is dat mensen met een handicap vaak moeilijker op plaatsen komen waar ze een potentiële partner kunnen tegenkomen, zoals een café, vereniging, opleiding of werkplek.
Daarnaast kan ook de mening van mensen in de omgeving van invloed zijn op het vinden van een partner: Wanneer iemand een gehandicapte partner uitkiest, kan de omgeving die soms beoordelen als `niet goed genoeg'. Naast de houding van anderen, is van belang hoe iemand met een handicap zichzelf opstelt ten opzichte van de omgeving. Het maakt waarschijnlijk veel uit hoe men zelf omgaat met de handicap, of men die heeft geaccepteerd en of men zichzelf als waardevolle potentiële partner ziet.

`Handicap en Relatie: de invloed van lichamelijke handicaps op partnerrelaties', Drs. J.M. van Vugt, verschenen bij de Wetenschapswinkel van de KUN (rapportnummer 298) ISBN 90 373 0439 7
Het rapport is te bestellen à 14,- (inclusief porto) bij: Stichting TACT, telefoon: 026-443 91 69, e-mail: info@stichtingtact.nl

Of bij Externe Relaties, Wetenschapswinkel KUN, telefoon: 024-361 54 50, e-mail: wewi@dcm.kun.nl
19-4-2002