Botanische Tuinen Universiteit Utrecht


11 januari 2002

Extra aandacht voor bergmilieu

Nationaal Rotsplantenweekend

Op 20 en 21 april 2002 organiseren de Utrechtse Botanische Tuinen samen met de Nederlandse Rotsplanten Werkgroep (NRW) het Nationale Rotsplantenweekend. Dit weekend bouwt voort op de Nationale Rotsplantendag die de NRW al een aantal jaren op Fort Hoofddijk organiseert en die de afgelopen jaren gemiddeld door 1500 mensen werd bezocht. Dit jaar is er niet alleen aandacht voor de planten maar ook voor hun leefomgeving.

Al jaren organiseert de NRW binnen de Utrechtse Botanische Tuinen De Nationale Rotsplantendag. Traditioneel heeft de nadruk steeds gelegen op de planten zelf: de nationale keuring, de show van bijzondere planten en de plantenverkoop. Met de uitbouw van de Nationale Rotsplantendag naar een heel weekend komt er meer ruimte om ook aandacht te geven aan de natuurlijke leefomgeving en de ecologische aspecten van rotsplanten. Het wordt daarmee een evenement dat niet alleen voor liefhebbers van rotsplanten(tuinen) de moeite waard is, maar ook voor mensen die graag hun vakantie in de bergen doorbrengen en meer over de natuur daar willen weten.

Natuurlijk blijven de show, de plantenkeuring en de plantenverkoop een belangrijk onderdeel van dit evenement. De show van gekeurde planten zal overigens alleen op zaterdag te zien zijn. Het hele weekend kunnen bezoekers echter bij de diverse stands terecht voor het kopen van deze prachtige planten, voor informatie over het kweken en voor materiaal voor de aanleg van een rotstuin.

Daarnaast zijn er het hele weekend twee maal per dag (11.00 en 14.00 uur) rondleidingen met extra aandacht voor de speciale aanpassingen van rotsplanten aan hun gure leefomgeving, er zijn diverse lezingen en doorlopende demonstraties over de aanleg van een rotstuin. Ook aan de kinderen wordt gedacht. Ze kunnen zich laten schminken of zelf met stenen aan de slag.