AMSTERDAM RECORD CONVENTION

Posters popfestivals en The Kinks op Mega Platen en CD Beurs

UTRECHT 20 & 21 april - Popfestivals zijn een ontmoetingsplek voor liefhebbers van muziek en de Mega Platen en CD Beurs in de Jaarbeurs in Utrecht is dat inmiddels ook. Tweemaal per jaar komen hier tienduizenden liefhebbers bij elkaar om te zoeken en te ontmoeten. Op de beurs van 20 en 21 april staat die andere ontmoetingsplek centraal: het popfestival. In de expositie van posters van Nederlandse popfestivals tussen 1967 en 1972. Ook is er een optreden van ex-bandleden van The Kinks.

Pinkpop en Lowlands zijn op dit moment de bekendste popfestivals in Nederland, maar de traditie van festivals met topbands en artiesten is er al lang. In het midden van de jaren zestig werd daarvan voor het eerst serieus werk gemaakt. HAI in de RAI, Hippy Happy, Holland Pop in Kralingen en, ook, Flight to Lowlands Paradise zijn namen uit dat verleden. Er kwamen artiesten die inmiddels legendes zijn, zoals Jimi Hendrix, Pink Floyd, Jefferson Airplane en The Byrds.

Al die festivals werden aangekondigd met posters op groot formaat, die op dit moment gewilde verzamelobjecten zijn. Tijdens de Mega Platen en CD Beurs in de Jaarbeurs is een overzicht te zien van die posters van 1967 tot 1972, die bijeen zijn gebracht uit de collecties van gerenommeerde verzamelaars. Vaak gaat het om zeefdrukken, waarvan maar een kleine oplage is gemaakt, die destijds na gebruik voor een groot deel in de vuilnisbak zijn verdwenen.

THE KINKS
In een andere tentoonstelling tijdens de beurs staan The Kinks centraal. Hun optredens in Nederland worden belicht aan de hand van foto's en zeldzame items. Op zaterdag treedt The Kast Off Kinks op. Deze band bestaat uit muzikanten die tussen 1969 en 1977 deel uitmaakten van The Kinks. Drummer Mick Avory speelde zelfs tot 1985 in de band. Voor fans is er na afloop van het optreden gelegenheid platen of andere spullen te laten signeren door de bandleden. VERRASSINGSOPTREDENS
De Mega Platen en CD Beurs wordt tweemaal per jaar gehouden en maakt deel uit van de Verzamelaarsjaarbeurs. Organisator ARC (Amsterdam Record Convention) merkt dat de beurs niet alleen een gewilde 'markt'is voor verzamelaars om hun collectie aan te vullen, maar ook steeds meer een ontmoetingsplaats voor muziekliefhebbers. De tentoonstellingen en verrassingsoptredens zorgen daarbij voor extra sfeer.

De beurs is met ruim 2,5 kilometer stands van zo'n 450 internationale standhouders de grootste platenbeurs ter wereld. Veel buitenlandse bezoekers die dachten in hun eigen land de grootste beurs ter wereld te hebben bezocht, lopen met open mond in de Jaarbeurs rond.

HANDTEKENINGEN
Alle muziekstijlen zijn er te vinden. Extra ruimte is er deze keer voor hip hop, dance en house. Vooral DJ's vinden in de bakken met vinyl net die beats die ze zoeken. Maar ook de liefhebber van soul, punk, metal of het betere Nederlandse lied kan op de beurs ruimschoots terecht. Ook de fanclubs zijn vertegenwoordigd, evenals standhouders met rockmemorabilia, tijdschriften, video's, foto's, posters en handtekeningen. Voor film- en science-fiction liefhebbers is eveneens een grote keus.

De Mega Platen & CD Beurs is op zaterdag geopend van 10.00 tot 18.00 uur en op zondag van 10.00 tot 17.00 uur.

De Jaarbeurs Utrecht ligt op loopafstand van het station Utrecht CS en er is volop parkeergelegenheid. Voor meer informatie is ARC Productions overdag telefonisch te bereiken op telefoonnummer 0229 - 213891. Of raadpleeg de Internetsite: WWW.MMMARC.COM