Korps: Groningen, plaats: Diverse 20-04-2002
Persberichten Regiopolitie Groningen
Zaterdag 20 april 2002

Dagelijkse berichten

Hoogezand: inbraak in VVV kantoor
Een omwonende belde vrijdagnacht de politie dat er ingebroken werd in het VVV-kantoor aan de Hoofdstraat in Hoogezand. De inbrekers waren binnen gekomen door een raam te forceren en hebben een kluis uit het pand meegenomen. Gezien werd dat de kluis in een auto werd gestopt en dat twee mannen vervolgens wegreden. Een onderzoek in de omgeving naar de auto leverde geen resultaat op. Het gehele pand was doorzocht. Onduidelijk is nog de exacte inhoud van de kluis. De politie heeft een nader onderzoek ingesteld.

Winschoten: drie dagen rijbewijs en een ongeval Een 19-jarige man uit Oude Pekela, die drie dagen eerder zijn rijbewijs gekregen had, raakte vrijdagmiddag op de Burg. HJ Engelkenslaan in Winschoten de macht over het stuur kwijt. Getuigen zagen dat de nieuwbakken automobilist de bocht ruim nam, de macht over het stuur kwijt raakte en door een drietal tuinen heenreed. Enkele heggen en hekjes raakten beschadigd. De automobilist reed na het ongeluk door. Met informatie van de getuigen kon de 19-jarige man bij zijn woning worden aangehouden. Hij verklaarde na het ongeluk in paniek te zijn geraakt. Hij krijgt een proces-verbaal.

Veendam: diesel en gereedschappen gestolen
De eigenaar van een loonbedrijf deed vrijdag aangifte van diefstal bij de politie van diesel en gereedschappen van een tractor en andere landbouwmachines. De voertuigen stonden langs de Zuiderweg in Veendam. Uit de tractor werd zon 100 liter diesel weggenomen en daarbij werd door het knoeien ook grond vervuild. De opruimkosten van de vervuilde grond bedragen ca. 100 euro per ton en er is zon 8 ton grond vervuild. Aan een aantal voertuigen werden ook vernielingen gepleegd. De politie stelt een onderzoek in.

Winschoten: Duitsers krijgen bon voor bezit softdrugs Twee Duitsers, 24 en 37 jaar uit Leer, werden in de Olieslagerweg in Winschoten aan de kant gezet voor een verkeerscontrole. Uit de wagen kwam een sterke hasjlucht zodat een nader onderzoek op basis van de opiumwet werd ingesteld. In de auto werd ruim 30 gram marihuana gevonden. Na overleg met de officier van justitie kregen beide Oosterburen elk een schikkingsvoorstel van 250 euro. De bedragen werden betaald en de mannen vertrokken weer.

Baflo: Russische chauffeur raakt sleutels kwijt De politie vrijdagnacht een melding van een jeugdige Bafloer dat een Russische vrachtwagenchauffeur zijn sleutels was kwijtgeraakt en niet meer in zijn cabine kon komen. De agenten togen naar de Tinallingerweg in Baflo waar de jongeren vertelde dat de chauffeur, die moest wachten voor het laden van aardappelen, eerder op de avond had meegedaan met een potje met de plaatselijke jeugd. Toen de jeugd later op de avond naar de plaatselijke kantine ging bleef de chauffeur vermoeid van de inspanning en onder invloed van genuttigde alcohol op het veldje achter. Om 01.00 uur lag de Rus nog steeds te slapen op het veldje werd besloten hem te wekken in verband met de nachtelijke koude. De man ging terug naar zijn wagen maar bleek zijn sleutels verloren te hebben waarop de politie ingeschakeld werd. Er werd besloten gezamenlijk te gaan zoeken naar de spreekwoordelijke speld in de hooiberg maar naar enige tijd werden de sleutels weer gevonden en was er een vrolijke Rus op de wereld.

Midwolde: auto van de weg af
Op de Hoofdweg in Midwolde raakte vrijdagavond een 21-jarige automobilist ut Oostwold de macht over het stuur kwijt en kwam via de bermen in de rechterberm tot stilstand. Het ongeluk vond zon anderhalf uur later plaats na de dodelijke aanrijding op de Hoofdweg in Midwolde maar de ongelukken hebben geen direct verband met elkaar. De Oostwolder heeft vermoedelijk te snel gereden waardoor hij de bocht niet kon houden en in de berm terechtkwam. Hij is met beenletsel naar het ziekenhuis gebracht. De auto is beschadigd afgesleept.

Uithuizen: asielzoekster gewond na zelfverbranding Een 56-jarige bewoonster van het AZC in Uithuizen werd vrijdagavond met brandwonden naar het ziekenhuis in Groningen gebracht nadat ze zichzelf op het centrum in brand had gestoken. Getuigen zagen dat de vrouw een aansteker pakte en haar kleding in brand stak. Zij handelden direct en met behulp van jassen werd na enkele seconden het vuur gedoofd. Bij de vrouw werd een fles aangetroffen waarin nog een restje benzine zat. Informatie die de politie op het centrum kreeg leerde dat de vrouw eerder in de week te horen had gekregen dat zij het land moet verlaten.

Holwierde: rijden onder invloed
Een 43-jarige automobilist uit Holwierde werd vrijdagnacht gecontroleerd op het rijden onder invloed op de Fivelweg in Holwierde. De man blies op het bureau een promillage van 1.0 en kreeg een dagvaarding en een rijverbod van 4 uur.

Delfzijl: man bedreigd en geslagen met pistool
Een 41-jarige man uit delfzijl meldde zich vrijdagavond bij de politie in Delfzijl dat hij door een bekende van hem was bedreigd met een pistool en klappen had gehad. De man verklaarde ruzie met zijn bekende te hebben gehad in een café aan de Kuilsberg waarna de man wegging. Enige tijd kwam hij terug en richtte een pistool op de Delfzijlster. Er ontstaat een vechtpartij waarbij het slachtoffer klappen op het hoofd krijgt met het wapen van zijn belager. Nadat het slachtoffer zich had laten behandelen in het ziekenhuis meldde hij zich bij de politie. Een zoektocht naar de bekende van de man leverde eerst geen resultaat op. Zijn opsporing wordt voortgezet door de politie.

Groningen: jongen (17) trapt spiegels van autos Een getuige gaf vrijdagnacht aan de politie door dat een van de jongens uit een groepje fietsers op de Verlengde Hereweg spiegels van autos trapte. Op de Rijksstraatweg in Haren kwamen de agenten een jongen tegen die voldeed aan het signalement en hielden hem aan. De 17-jarige jongen uit Garrelsweer werd meegenomen naar het bureau. Op de Verlengde Hereweg bleken drie autos te staan waar de spiegel vanaf was getrapt. De ouders van de vandaal werden door de politie op de hoogte gebracht.

Groningen: diefstal van bromscooter met afstandsbediening opgelost Op zeer opmerkelijke manier werd vrijdagnacht een diefstal van een bromscooter in de Marowijnestraat opgelost. Een 21-jarige Stadjer die bij bekenden op bezoek was en zijn bromscooter in de brandgang had gestald kwam op een gegeven moment tot de ontdekking dat zijn brommer weg was. Na kan de jongeman met een afstandbediening zijn scooter starten. Nadat hij zijn afstandbediening inschakelde hoorde hij dat in een schuurtje aan dezelfde brandgang de scooter startte. De politie werd erbij gehaald die de eigenaar van het schuurtje verhoorde. Hij gaf toe dat hij de scooter uit de brandgang had weggenomen en in zijn eigen schuur had gestald. Het verzekeringsplaatje was al verdwenen van de brommer. De 26-jarige brommerdief werd aangehouden en ingesloten voor nader verhoor.

Groningen: jongen (17) door het lint
De politie werd vrijdagmiddag gezonden naar de Gelkingestraat waar een aantal omstander een 17-jarige jongen ut ten Boer in bedwang hielden. De jongen was lastig geweest in een coffeeshop en een 33-jarig personeelslid geslagen en met fietsen om zich heen gegooid op straat. Ook was hij een voorbijganger aangevallen. De jongen werd meegenomen naar het bureau waar bleek dat hij afkomstig was uit het AZC uit ten Boer en eerdere vanwege een gedragstoornis met de politie in aanraking was gekomen. De hulpverlening wordt op de hoogte gesteld van de aanhouding van de jonge asielzoeker.

Groningen: aanrijding na snijden op de Weg der Verenigde Naties; getuigen gezocht
Bij een aanrijding op de Weg der verenigde Naties ter hoogte van het Vrijheidsplein omstreek 15.50 uur reed een 36-jarige automobiliste uit Leek tegen een 23-jarige automobilist uit Groningen aan. Een 19-jarige inzittende van de Stadjer werd met nekletsel naar het ziekenhuis gebracht. De vrouw uit Leek verklaarde door een kleine rode personenauto gesneden te zijn en daardoor uitweek naar rechts waardoor ze tegen de Stadjer aanbotste. Getuigen van het ongeval worden verzocht contact op te nemen met de politie via 0900 8844 voor het achterhalen van de exacte toedracht van het ongeval en de identiteit van de bestuurder van de rode personenauto. Beide autos werden door een bergingsbedrijf weggesleept.

Groningen: man (21) aangehouden voor mishandeling Een 26-jarige man uit Groningen die samen met twee vrienden in de Poelestraat liep werd vrijdagnacht lastig gevallen door een 21-jarige plaatsgenoot. De man sloeg eerst een pizza uit handen van de 26-jarige en toen de man later werd aangesproken begon hij de Stadjer meerdere malen te slaan en kregen zijn twee vrienden ook klappen. Op basis van het signalement kon de politie in de Oude Ebbingestraat de 21-jarige man aanhouden. Hij is ingesloten voor nader verhoor en onderzoek.

Groningen: fietsendieven aangehouden
In de Tingtangstraat werden twee Groningers, 29 en 33 jaar, vrijdagnacht betrapt tijdens het stelen van twee fietsen. De agenten zagen dat de mannen bezig waren sloten van twee mountainbikes te forceren. De 29-jarige Stadjer bleek in het bezit van inbrekersgereedschap. Beide mannen werden ingesloten voor nader verhoor.

Inlichtingen, Afdeling Communicatie, 0900 - 8844 (0.13 euro/min)