Ingezonden persbericht

Stadsdeel geuzenveld slotermeer diep in de rode cijfers

AMSTERDAM, 20020420 -- Amsterdam Geuzenveld-Slotermeer 20 april 2002. Zoals Leefbaar Slotermeer/Geuzenveld al met de beschouwingen van november 2001 aangaf, ziet de financiële situatie van het Stadsdeel er alles behalve rooskleurig uit.

LSG wijt de tekorten aan het beleid van de door de PvdA aangevoerde coalitie in de afgelopen jaren.

Vooral de intentie om vanuit een beheersorganisatie om te schakelen naar een ontwikkelorganisatie en de grootschalige plannen ten behoeve van de Stedelijke vernieuwing, de perikelen rond het Sloterparkbad en het nieuwe Welzijnscluster hebben hiertoe bijgedragen.

Het Stadsdeelbestuur dat 12 jaar geleden werd ingesteld om een goed beheer van de wijken en een betere bereikbaarheid naar de burgers te realiseren, stevent af op een faillissement, als zij niet snel van koers verandert. LSG maakt zich ernstig zorgen en constateert dat beheertaken steeds meer naar de achtergrond verdrongen worden en dat alle verkregen financiële middelen verdwijnen in een bodemloze Stedelijke vernieuwingsput. Ondanks dat LSG dit al vele malen in de raad heeft aangekaart en bij de beschouwingen heeft aangegeven dat de algemene reserve werd afgeroomd, werd dit door de andere partijen niet opgepikt. Sterker nog de nieuwe coalitie kwam, ondanks verzet van LSG met een nóg vooruitstrevender programakkoord genaamd "Het goud ligt in het groen". Het is te hopen dat dit goud snel gevonden wordt, want anders kan het akkoord al snel de prullenbak in. Er zijn grote achterstanden in het onderhoud van de buitengebieden en de woonbuurten. Ook de scholen zijn sterk verouderd en binnenkort aan vervanging toe. Voorlopig komt het Stadsdeelbestuur de komende jaren te staan voor een tekort van minimaal dertien miljoen Euro. Hierbij zijn de extra kosten voor de Brede school en het sportpark "Nieuwe Stijl" nog niet meegerekend. Het Stadsdeel loopt aanzienlijke financiële risico's bij het vernieuwingsproces van de Westelijke Tuinsteden.

Een ander debacle is het Sloterparkbad. Daarin wordt voorzien dat op korte termijn opnieuw 2,3 miljoen Euro nodig is. Voor het zwembad bestaat al een lening van 16,3 miljoen Euro. LSG raamt dat de tekorten van het Stadsdeel de komende jaren kunnen oplopen tot wel 20 miljoen Euro (44 miljoen gulden).

Ingezonden door:
R.M. van Schaik
Troelstralaan 76
1067 MZ Amsterdam
0653193132
Schaik@lsg.info