Korps: Friesland, plaats: Friesland 20-04-2002
Politieberichten van 19/4 (13.00) t/m 20/4 (13.00)

Nij Beets: milieuproces-verbaal
Vrijdagochtend zag een medewerker van het Bureau Milieuhandhaving van de politie Friesland dat bij een woning aan de Leppedyk een oprit werd gemaakt. Hiervoor was een sleuf gegraven van ongeveer 20 meter lang en vijf meter breed. In de sleuf bevond zich hoofdzakelijk puindelen en betonnen fundamenten. Dit materiaal was vervuild met delen kunststof, kabels, ijzerwerk en isolatiemateriaal. Hiervoor heeft een 36-jarige inwoner van Nij Beets proces-verbaal gekregen.

Leeuwarden: diefstal autoradio
Tussen donderdag en vrijdag werd ingebroken in een auto die stond geparkeerd aan de Heliconweg. Ontvreemd werd een radio-cdspeler. Onbekend is hoe men de wagen is binnengekomen. Aangifte is gedaan door een 45-jarige inwoner van Leeuwarden. De schade wordt geschat op circa 250 euro.

Rottum: slachtoffer overleden na aanrijding
Vrijdag 19 april is de 16-jarige Helio David Alberto uit Heerenveen aan zijn verwondingen ten gevolge van een ernstig ongeval in Rottum, 17 april jongstleden, overleden. Zie hiervoor ook de politieberichten van 17/4 (13.00) t/m 18/4 (07.00).

Kornwerderzand: aanrijding zonder letsel
Vrijdag omstreeks 16.15 uur reed een 68-jarige automobilist uit Rheine (D.) over de Rijksweg A7 Z. Bij Kornwerderzand reed hij met zijn auto tegen de achterzijde van een auto, bestuurd door een 41-jarige inwoonster van Terwispel. Deze auto werd daardoor vooruit geduwd en botste tegen de auto van een 38-jarige inwoner van Groningen. Er vielen geen gewonden. Volgens een getuige had de Duitser afwisselend snel en dan weer langzaam gereden.

Leeuwarden: vrouw uit auto gevallen
Vrijdag omstreeks 18.30 reed een 25-jarige automobilist uit Munein, met een 26-jarige vrouwelijke inzittende uit Leeuwarden, over de Groningerstraatweg (buiten de bebouwde kom) in de richting van Hurdegaryp. Plotseling voelt de vrouw zich niet goed, ze doet de passagiersdeur open en rolt vervolgens uit de auto. De snelheid van de auto bedroeg zon 90 kilometer per uur. De vrouw is, met vermoedelijk veel schaafwonden, overgebracht, per ambulance, naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Sneek: diefstal uit boot
Vrijdagmiddag is ingebroken in een kruiser die lag afgemeerd aan de Houkeslootpromenade. Men kwam binnen door de kajuitdeur te forceren. Ontvreemd werden een beurs met enkele honderden euros, een gsm, twee opladers en enkele pakjes sigaretten. Hiervan is aangifte gedaan door een 62-jarige inwoner van Gelsenkirchen. Uit een ander gedeelte van de boot werden een gsm, een horloge, een notebook en enkele sieraden weggenomen. Hiervan is aangifte gedaan door een 51-jarige inwoner van Gelsenkirchen.

Donkerbroek: auto op zijkant
Vrijdag omstreeks 17.20 uur reed een 31-jarige automobiliste uit Marum, met achter de auto gekoppeld een aanhangwagen, over de N381 in de richting van Drachten. De aanhangwagen was geladen met lange houten palen. Toen de combinatie vanaf de brug over de Opsterlandse Compagnonsvaart reed begon deze te slingeren. Uiteindelijke belandde de auto op de zijkant op het wegdek. De bestuurster en de 76-jarige inzittende uit De Wilp konden de auto zonder verwondingen verlaten. Een rijstrook is enige tijd versperd geweest.

Lemmer: aanrijding
Vrijdag omstreeks 17.50 uur rijdt een 32-jarige bestuurder van een vrachtwagen uit Harlingen over de Melkweg, met daarachter een 38-jarige automobilist uit Lemmer. De vrachtwagen wil op de T-kruising met de Verlaet rechtsaf de Verlaet in. Hij stopt en laat enige bestuurders oor. Hierna rijdt hij het kruisingsvlak voorbij en wil daarna achterwaarts de Verlaet inrijden. De Lemster heeft dit door en stopt. Als de vrachtwagen naar achteren rijdt rijdt de Lemster zijn auto nog iets naar links de rijbaan op om zo de vrachtwagen nog iets meer ruimte te geven. Ondertussen is een ongeduldige bestuurder van een Mercedes Vito links naast de Lemster gekomen om deze zo half over de weg/berm te passeren. Dan blijkt dat de vrachtwagen net iets te veel uitwaaiert voor de Lemster. Die kan echter geen kant meer op, ook aan de achterkant staat verkeer. Hierdoor raakte de vrachtwagen de auto van de inwoner van Lemmer rechtsvoor. De Mercedes Vito rijdt na de aanrijding gewoon door.

Joure: aanrijding met letsel
Vrijdag omstreeks 15.00 uur rijdt een 31-jarige automobiliste uit Joure op de Geert Knolweg in de richting van het centrum. Op een geven moment remt de vrouw af. Een 16-jarige bromfietsster uit Tjalleberd rijdt te dicht op de auto en botst tegen de achterzijde van de auto aan en komt te val. Vermoedelijk is de bromfiets op het been van de inwoonster van Tjalleberd terechtgekomen. Met een gewond rechterbeen is het slachtoffer overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Drachten: aanpak illegale racerij
Vrijdagavond zijn circa 25 medewerkers van de politie Friesland ingezet om illegale racerij in Drachten en omstreken te voorkomen. Vroeg in de avond werd een eerste auto in beslaggenomen omdat de APK verlopen was. Later op avond werd nog een auto uit het verkeer genomen in verband met technische gebreken in combinatie met gevaarlijk rijgedrag. In de Roerdompstraat werd een 38-jarige automobilist uit Drachten gecontroleerd op alcohol. Hij bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 485 ug/l, goed voor een rijverbod van vijf uur. Tevens werd viermaal een bekeuring uitgedeeld voor het niet dragen van de helm en achtmaal voor snelheid. Ook werd bekeurd voor het niet aangeven van de richting, het onnodig links rijden en het negeren van een inhaalverbod. Op de Foreest veroorzaakte een groep jeugd overlast. Een 18-jarige man uit Drachten kreeg een mini-pv voor baldadigheid.

Leeuwarden: rijden onder invloed, rijbewijs ingevorderd Vrijdag omstreeks 22.20 uur werd een 50-jarige automobiliste uit Leeuwarden gecontroleerd op de Tesselschadestraat. De vrouw bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies zij 770 ug/l, goed voor een rijverbod van negen uur. Tevens werd het rijbewijs van de vrouw ingevorderd.

Sneek: rijden onder invloed, rijbewijs ingevorderd Vrijdag omstreeks 23.50 uur werd een 53-jarige automobilist uit Sneek gecontroleerd op de Leeuwenburg. De man bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 700 ug/l, goed voor een rijverbod van acht uur. Tevens werd het rijbewijs van de man ingevorderd.

Harlingen: rijden onder invloed, rijbewijs ingevorderd Zaterdag omstreeks 00.05 uur werd een 42-jarige automobilist uit Harlingen gecontroleerd op de Heiligeweg. De man bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 595 ug/l, goed voor een rijverbod van zes uur. Tevens werd het rijbewijs van de man ingevorderd.

Leeuwarden: rijden onder invloed, rijbewijs ingevorderd Zaterdag omstreeks 01.35 uur werd een 42-jarige automobilist uit de gemeente Leeuwarderadeel gecontroleerd op de Westersingel. De man bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 710 ug/l, goed voor een rijverbod van acht uur. Tevens werd het rijbewijs van de man ingevorderd.

Dokkum: tweemaal inbraak woning
Vrijdagavond werd, via het forceren van een raam, ingebroken in een woning aan de Zwaluwstraat. De bewoners werden wakker van gestommel en zijn nog even achter de verdachten aangerend. Ze hebben een gsm meegenomen. Aangifte is gedaan door een 55-jarige inwoonster van Dokkum. Ook aan de Aalscholver is ingebroken. Ook hier kwam men binnen door het forceren van een raam. Gestolen werden een computer, een televisie en een verrekijker. Aangifte is gedaan door een 51-jarige inwoonster van Dokkum.

Heerenveen: twee verdachten aangehouden
Zaterdag omstreeks 02.00 uur kreeg de politie een tip dat twee personen personenwagens aan het vernielen waren op het Burgemeester Kuperusplein. Omdat de politie zeer snel ter plaatse was konden de twee verdachten, een 27-jarige inwoner van Heerenveen en een 24-jarige inwoner van Grou, worden aangehouden voor openlijke geweldpleging. Van twee autos waren de ruitenwissers afgebroken, van een auto was ook de lak beschadigd. Tevens hebben de verdachten waarschijnlijk twee fietsen vernield, een op de Sieverstraat en een in de Munniksteeg. Beide fietsen zijn overgebracht naar het bureau.

Drachten: aanhouding verdachte
Zaterdag om 02.50 uur werd op de Zuidkade geprobeerd in te breken in een personenwagen. Dit werd gezien door de eigenaar. Twee verdachten gingen er hierop hard hollend vandoor. De politie kon hierop een 17-jarige inwoner van Drachten aanhouden. Uit de wagen werd niets gestolen, wel werd een telefoon vernield. Aangifte is gedaan door een 30-jarige inwoner van Drachten.

Beetgumermolen: fietser gewond na gebruik alcohol Zaterdag omstreeks 01.00 uur fietste een 28-jarige inwoner van Beetgum over het fietspad aan de Van Aismawei, in het gezelschap van twee andere fietsers. Op een gegeven moment raakt de fietser de trottoirband en hij komt ten val. Hij komt met zijn hoofd op het trottoir terecht en raakt gewond aan zijn hoofd. Hij is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. Daar is een bloedproef van het slachtoffer afgenomen.

Dronrijp: rijden onder invloed
Zaterdag omstreeks 04.05 werd een 47-jarige automobilist uit Dronrijp gecontroleerd op de Skries. De man bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 355 ug/l, goed voor een rijverbod van drie uur.

Bolsward: rijden onder invloed
Zaterdag omstreeks 04.15 uur werd een 45-jarige automobilist uit Bolsward gecontroleerd op de Snekerpoort. De man bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 445 ug/l, goed voor een rijverbod van vier uur.

Bureau Communicatie, telefoon 058 - 880 8272