Gemeente Leiden

BEELDEN VOOR NATURALIS

Op zaterdag 20 April 2002 wordt het kunstwerk Beelden voor Naturalis van Frans de Wit feestelijk onthuld bij het Museum Naturalis in Leiden. Aanvang : 15.30 uur
Sprekers: Jan Wolkers, beeldhouwer en schrijver Prof Ir.W. Patyn, voormalig rijksbouwmeester
voorzitter Stichting 5 Beelden op 1 Kromme
Drs.W.G.van der Weiden, directeur van het natuurhistorisch museum Naturalis
Frans de Wit, Beeldhouwer in Leiden

Beelden voor Naturalis is vervaardigd door de Leidse beeldhouwer Frans de Wit in opdracht van de Rijksgebouwendienst in het kader van de percentageregeling beeldende kunst.
Het kunstwerk bestaat uit 5x2 grote zuilen van geperst scheepsstaal. De eerste twee beelden werden geplaatst in 1999. Om het verdere project te kunnen realiseren is de Stichting 5 beelden op 1 kromme opgericht. Door aanvullende middelen te verkrijgen heeft deze stichting het mogelijk gemaakt de resterende drie beelden te voltooien: op 7 april aanstaande zullen deze beelden geplaatst worden, waarmee het kunstwerk compleet is. De werkzaamheden, die de hele dag duren, gaan om 7.00 uur van start.

Beelden voor Naturalis: 5 Beelden op 1 Kromme
Geplaatst op een flauw gebogen lijn over een lengte van 120 meter langs het kruispunt voor het Museum Naturalis in het talud van de Plesmanlaan verbinden de vijf beelden het 17-de eeuwse gedeelte van het voormalige Pesthuis met de 20- ste eeuwse nieuwbouw van Naturalis. De vijf beelden, die elk uit twee zuilen bestaan, scheppen samen een ruimte, een stilte voor het museum.
De beelden zijn opgebouwd uit grote stukken geperst scheepsschroot, afkomstig van scheepssloperij Stolk in Hendrik-Ido-Ambacht. Frans de Wit last stukken geperst staal in hun ontmoeting aaneen. Zij vormen zich tot zuilen van ingehouden oerkracht. Het zijn pilaren van golvende stalen abstracties.
Variërend in hoogte van 6,5 tot 9 meter en met een totaal gewicht van 160 ton verrijzen tien sculpturen twee aan twee als imposante reusachtige wachters, als rijzige, oude bomen.
Zwaarte en ruigheid van de roestende scheepshuid voegen zich in ronde, aaibare vormen met een fluweelzachte en tegelijk sterke uitstraling. Ze verbeelden de kracht en de energie van de natuur, maar ze gaan ook over een binnen- en een buitenwereld. Want hoe zwaar en doorwrocht de beelden van De Wit ook lijken, de essentie ervan zit'm niet alleen in de materie. In wezen is het de lucht, de allesbehalve loze ruimte tussen de objecten waarmee De Wit werkt.
De eerste twee beelden die langs de kromme zijn geplaatst vormen de poort naar de museumtuin en zijn de eerste twee grenspalen langs de weg van Naturalis naar de historische binnenstad van Leiden. De volgende drie maal twee zuilen op deze kromme versterken deze functie en verbinden het Pesthuis met de nieuwbouw van het museum. Door de grootte, de plaatsing, de kleur en de textuur passen de beelden bij Naturalis
Ze sluiten aan bij de gevels van het museum en contrasteren daar tegelijkertijd mee: verticale lijnen tegenover horizontale lijnen van het gebouw; gecorrodeerd staal tegenover de gepolijste museumgevel. Zo verwijzen de beelden naar de architectuur van Naturalis alsook naar de museumcollectie binnen, het verhaal van de natuur. Ook sluiten de vijf beelden harmonisch aan bij het robuuste, historische Pesthuis.

Geworteld in hun omgeving wekken ze de indruk er altijd al te zijn geweest en er ook altijd te zullen blijven.
De beschouwer wordt geraakt door de zuiverheid, de helderheid en de diepte van dit kunstwerk,
5 Beelden op 1 Kromme.

Beelden voor Naturalis, is totstandgekomen met financiële steun van de Rijksgebouwendienst, het Bouwfonds Cultuurfonds, de Mondriaan Stichting Stimuleringsfonds voor Beeldende Kunst, Vormgeving en Museale Activiteiten, het Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid-Holland en de Gemeente Leiden

Nadere informatie:
Marijke Diepenhorst, tel. 06-24 27 27 73
Joost van Heeswijk, penningmeester Stichting 5 beelden op 1 kromme, tel. 010-265 33 34