ST. POEZIEFESTIVAL LANDGRAAF

vijfde Dag van de Poëzie

Landgraafse Dag van de Poëzie: het 'pareltje' onder de poëziefestivals

Landgraaf, 11 april 2002

Dichters en schrijvers treden steeds meer op voor publiek. Dat voldoet aan de behoefte van de tegenwoordige lezers om schrijvers persoonlijk te ontmoeten. In de afgelopen jaren zijn dan ook verschillende Literatuurfestivals en (Winter)Nachten van de Poëzie ontstaan. Een heel eigen plaats onder al deze festivals neemt de intieme Landgraafse 'Dag van de Poëzie' in, die dit jaar op 20 en 21 april alweer voor de vijfde keer zal worden gehouden in Zalencentrum Brandpoort te Landgraaf.

Bijzondere programmering
De gemeente Landgraaf is vooral bekend vanwege het jaarlijkse Pinkpop-festival. Literatuurkenners weten echter dat er binnen de grenzen van deze Zuid-Limburgse gemeente tweejaarlijks een klein maar fijn poëziefestival wordt georganiseerd. Kenmerkend voor de Landgraafse Dag van de Poëzie is de mix van 'grote namen' en jonge aanstormende talentvolle dichters, bij de entr'actes de afwisseling van uitstekende regionale ensembles en (inter)nationaal befaamde musici. Bovendien is er een Jeugdpoëziefestival. Een bewijs voor de erkenning van deze speciale kwaliteiten is feit dat het Poëziefestival Landgraaf als een van de weinige poëziefestivals is opgenomen in de Cultuurnota 2000-2004.

Forum Dichten en Vertalen
De opening van het festival zal op zaterdag 20 april worden verzorgd door de Minister van OC&W Loek Hermans. Deze avond zal er een forum plaats vinden over het thema 'Dichten & Vertalen'. Dit forum is georganiseerd samen met het tijdschrift De Gids. In het interessante aprilnummer van De Gids schrijven bekende vertalers over de vraag waarom ze vertalen èn dichten. Onder leiding van Ton Naaijkens spreken in Landgraaf Maarten Asscher, Anneke Brassinga, Jan Eijkelboom en Menno Wigman welke invloed hun vertaalwerk heeft op hun dichterschap. Acteur/regisseur Ger Thijs leest een selectie vertaalde gedichten voor; de entr'actes worden verzorgd door Natalia Rogalski (ex-Flairck) en het koperkwintet Fanatic Brass.

Jeugdprogramma
Op zondagochtend 21 april vindt de finale plaats van het Jeugdpoëziefestival. Meer dan 1700 leerlingen van basis- en voortgezet onderwijs hebben de afgelopen maanden poëzielessen gevolgd als voorbereiding op een ontmoeting met tien bekende jeugddichters. Een selectie van 150 leerlingen zal mogen luisteren naar en praten met dichters als Joke van Leeuwen, Ted van Lieshout, Erik van Os, Arjan Witte en Karel Eykman.

Hoofdprogramma
Op zondag 21 april lezen twintig dichters in twee dagdelen voor uit eigen werk. Het festival wordt spectaculair geopend door de Koninklijke Philharmonie van Bocholtz, een exponent van de hoogstaande Limburgse blazerscultuur. Tussen 13.00 en 22.00 uur zal een brede selectie van Nederlandstalige poëzie over het voetlicht worden gebracht. Talentvolle jongeren als Mark Boog en acteur/regisseur/dichter Ramsey Nasr treden op naast een performing poet als Jules Deelder. Tot de 'grote namen' van het festival behoren Cees Nooteboom, Gerrit Kouwenaar, Marjoleine de Vos en Esther Jansma. Het echtpaar Leo Vroman en Georgine Sanders zal via een live beeldverbinding vanuit Texas te zien en te beluisteren zijn. De entr'actes zijn gevarieerd: naast een dubbeloptreden van dichteres/zangeres Judith Mok zal de wereldbefaamde, in Landgraaf woonachtige, Japanse klassieke accordeoniste Mie Miki een optreden verzorgen, evenals de zeer getalenteerde jonge violiste Liza Ferschtman.

Hommage aan Jo Peters
De (vijfde) Dag van de Poëzie in Landgraaf moet het dit jaar helaas stellen zonder zijn in augustus 2001 overleden voorzitter en oprichter Jo Peters. Hij was bovendien uitgever van de befaamde 'Zwarte Reeks'. Als Hommage aan Jo Peters zal er tijdens het Hoofdprogramma door het Letterkundig Centrum Limburg een bundel worden gepresenteerd met werk van dichters die in deze Zwarte Reeks hebben gepubliceerd. Bovendien zal de eerste winnaar van de Jo Peters-Poëzieprijs worden bekend gemaakt. Deze prijs is bedoeld voor de dichter van een 'jong oeuvre', dat wil zeggen met twee gepubliceerde bundels. De prijs bestaat uit de mogelijkheid tot het uitgeven van een fraai vormgegeven bundel nieuwe poëzie, en een geldbedrag.

Dineren met dichters
Tussen het middag- en het avondprogramma op 21 april wordt een dinerbuffet gereserveerd. Dit is bij uitstek de plek waar publiek en dichters elkaar echt kunnen ontmoeten. Er zijn op dit moment nog slechts een paar dinerplaatsen beschikbaar, reserveren is dus nodig. Dichtbundel
Ter gelegenheid van de (vijfde) Dag van de Poëzie is een mooi vormgegeven dichtbundel verschenen met van elke deelnemende dichter een gedicht. Op een enkele uitzondering na zijn deze gedichten nog niet eerder gepubliceerd.

Algemeen
De locatie van het festival Zalencentrum Brandpoort, is goed bereikbaar met het openbaar vervoer en heeft voldoende parkeermogelijkheid. Tussen het station Heerlen en de Brandpoort rijden speciale Dag van de Poëzie-busjes.
Voor reserveringen en informatie kunt u (tijdens kantooruren) contact opnemen met Stichting Poëziefestival Landgraaf, Frans Bremen of Laura Wolf, tel. 045-569 52 92. Verder kunt u surfen naar de website www.poeziefestival.nl

Voor informatie en inlichtingen t.b.v. de pers: Frans Bremen of Laura Wolf, tel. 045-569 52 92 of 06 11 37 20 37. www.poeziefestival.nl
info@poeziefestival.nl

11 apr 02 13:27