Ingezonden persbericht

Stop de bombardementen op Vieques, Puerto Rico

Zaterdag 20 april, 19.00 uur,

Filmhuis Cavia aan de Van Hallstraat 52-I, Amsterdam.

De Amerikaanse marine heeft op maandag 1 april de
oefenbombardementen op het Puertoricaanse eiland Vieques in het Caribische gebied hervat, ondanks de eis van lokale politici, burgers, kerkgemeenschappen en milieuactivisten om de militaire oefeningen te staken. Damaso Serrano, de burgemeester van het eiland, sloot zich een week later aan bij de vredesactivisten en pro- onafhankelijksheidsgroepen in hun oproep de militaire oefeningen te stoppen en hun eis aan de Amerikaanse marine om het eiland te verlaten.

Sinds 1946 hebben de Puertoricanen geworsteld met de Amerikaanse militaire aanwezigheid. De Amerikaanse marine onteigende duizenden woningen en bezette tweederde van het eiland Vieques. De dood van David Sanes gaf de aanzet tot de nieuwe beweging tegen de Amerikaanse marine en de NATO. David Sanes kwam op 19 april 1999 om het leven, toen een marinevliegtuig per ongeluk een bom liet vallen op een observatiepost waar hij als nachtwaker werkzaam was. Vanaf dat moment hebben vissersgroepen, milieuactivisten, artsen, archeologen, pro onafhankelijkheidsgroepen en lokale kerkleiders hun krachten gebundeld om de lokale overheid onder druk te zetten een stem te laten horen tegen het Amerikaanse congres, de voormalige president Bill Clinton en tegen de huidige president George Bush. Deze beweging is gegroeid nadat een Amerikaans wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat de aanwezigheid van uranium er zeer waarschijnlijk de oorzaak van is dat op het eiland Vieques het hoogste percentage kankergevallen bestaat van Puerto Rico.

Mensenrechten- en vredesactiviste Moraima Rivera uit Puerto Rico nodigt je uit op zaterdag 20 april om 19.00 uur in Filmhuis Cavia aan de Van Hallstraat 52-I, Amsterdam, voor een solidariteitsavond voor de mensen op Vieques, met film en discussie

Film: VIEQUES, UN LARGOMETRAJE

De organisatie is in handen van het Comité Vrede voor Vieques, XminY Solidariteitsfonds, de Socialistische Partij en het Transnational Institute (TNI).

Meer informatie bij TNI via Antonio Carmona Baez, e-mail carmonabaez@tni.org, tel 020-6626608

http://www.tni.org0100,0100,0100

Tni-forum mailing list
Tni-forum@tni.org
https://worldcom.nl/cgi-bin/mailman/listinfo/tni-forum