---

Ministerie van Defensie



---

Open huis in oefendorp Marnehuizen

17-04-2002

Het nieuwe oefendorp Marnehuizen in Noord-Groningen opent zaterdag (20 april) haar poorten voor omwonenden en mensen uit de regio. Tijdens het open huis laten diverse eenheden van de Koninklijke Landmacht zien hoe zij zich professioneel voorbereiden op hun missies in het buitenland. Vrijdag (19 april) wordt het oefendorp officieel geopend door plaatsvervangend Bevelhebber van de Landmacht, generaal-majoor R.P.F. Seijn.

Tijdens het open huis verzorgen verschillende eenheden demonstraties. Militairen van het 44 Pantserinfanteriebataljon uit Havelte vallen, ondersteund door tanks, huizen aan waarin "vijandelijke" militairen zich schuilhouden. Een infanteriegroep van de Luchtmobiele Brigade uit Assen laat zien hoe een actie met een helikopter op een huis wordt uitgevoerd. De 104 Commandotroepencompagnie demonstreert een anti-terreur actie en een peloton van het 50 Nationale Reservebataljon voert een zogenoemde sociale patrouille uit. Voor de jeugd worden verschillende activiteiten georganiseerd zoals een klimwand en een springkussen.

Omdat vredesmissies steeds vaker in verstedelijkt gebied plaatsvinden, is in overleg met gemeente en omwonenden in de Marnewaard het oefendorp Marnehuizen gebouwd. Winkeltjes, gemeentehuis, station, spoorwegovergang, riolenstelsel, bank, benzinestation, industrieterrein en huizen geven het oefendorp een realistisch uiterlijk. Meer informatie over het open huis in Marnehuizen zoals openingstijden en routebeschrijving is te vinden in de Defensie Evenementenkalender