Partij van de Arbeid

Hoofdpunten openingswoord Ad Melkert t.b.v. het congres

"Fluitend naar je werk" op 20 april 2002

Embargo tot moment van uitspreken

!! Gesproken woord geldt !!


* Als je tegenwoordig aan mensen vraagt hoe het met ze gaat, antwoorden ze niet `goed', maar `druk'. Iedereen is druk, druk, druk. (ik sluit mezelf daarbij niet uit);


* Arbeid en zorg; combinatiemodel uitgangspunt van beleid. Dat betekent mogelijkheden om zelf te zorgen (vgl. zorgverlof, ouderschapsverlof en deeltijdarbeid), en uitbesteden (kinderopvang en persoonlijke dienstverlening).

* Op deze terreinen is de afgelopen 4 jaar veel gebeurd (wet basis voorziening kinderopvang komt eraan, er is een wettelijk recht op deeltijdarbeid en zorgverlof), maar op terrein van dienstverlening is het kabinet blijven steken.

* Ik heb als minister van SZW op dat terrein de nodige initiatieven genomen. Voor de 140 experimenten dagindeling die nu lopen is toen de basis gelegd. Daarbij zitten interessant projecten, zoals


* de plushulp in Hengelo (integratie van schoonmaak en andere diensten);


* ontwikkeling franchise formule zorgondernemerschap (kinderopvang, mantelzorg) door Humanitas;


* ontwikkeling van dienstenknooppunten, waar integratie van voorzieningen plaats vindt (Nieuwe Rijn in Utrecht);


* het maken van een begin met employee benefits door werkgevers (b.v. BN Amro).

Ik heb toen ook een begin gemaakt met de Witte Werkster regeling. Twee vliegen in een klap; stimuleren van werkgelegenheid voor laaggeschoolden en aanbieden van diensten. Er zijn veel goed lopende initiatieven ontstaan. Maar ook de nodige knelpunten die opgelost dienen te worden. Zo is de vraag groot en het aanbod laag, o.a. vanwege het imago van het werk, arbeidsomstandigheden (geïsoleerd eentonig werk), en de armoede val. De voorwaarden die gesteld worden aan de werknemers kunnen versoepeld worden; zo moet iemand nu minimaal een jaar staan ingeschreven, en minimaal 15 uur werken. Waarom niet iedereen die zich aanmeldt bij het CWI in aanmerking te laten komen voor dit werk? B.v. ook herintreders.

Maar er moet meer gebeuren. De markt voor persoonlijke dienstverlening biedt vele kansen. Niet 2, maar 5 vliegen in een klap:


* verhogen arbeidsparticipatie vooral van vrouwen;
* verbeteren van de balans werk en privé

* vergroting banen voor laagopgeleiden;

* optimale ordening van markten;

* verhoging van het nationaal inkomen.

Een werkgroep die de ontwikkeling van de markt voor persoonlijke dienstverlening (voorzitter: Hans Kamps) in kaart heeft gebracht heeft laten onderzoeken dat een goed aanbod van diensten een positief effect van 75.000 full time banen kan omvatten.

Helaas heeft minister van EZ weinig oog voor deze nieuwe markt. Zij verwijst vooral naar bestaand beleid (dagindeling e.d.) en was niet bereid nieuwe initiatieven te nemen.

Ik vind dat dat wel moet en doe hier een aantal voorstellen die het kabinet nader in kaart moet brengen. Hopelijk kunnen enkele daarvan een plek krijgen in een volgend regeerakkoord:

De PvdA wil dat de regering een stimuleringsprogramma voor persoonlijke diensten- en zorgfuncties ontwikkelt. Het creëren van werkgelegenheid en het stimuleren van dienstverlening voor de komende vier jaar dienen hierin centraal te staan. Daarom wil de PvdA dat de regering de mogelijkheden en de financiële consequenties van de volgende voorstellen in kaart brengt:


* Het combineren van functies. Schoonmaken is een zwaar vak; als dit werk gecombineerd kan worden met het verrichten van andere diensten, zoals huisdierverzorging, boodschappen doen en andere lichte werkzaamheden kan het een aantrekkelijker functie worden. Via dagindeling loopt er een project met plushulpen in Hengelo. Dat kan een model zijn voor verdere ontwikkeling van verdere persoonlijke dienstverlening. Ik denk ook aan nieuwe functies zoals die van dienstmakelaar en persoonlijk dienstverleners erkend worden.
* Werk aan nieuwe combinaties van bestaande functies en bevorder dat belemmeringen in cao's en andere regelingen worden weggenomen. Combineer b.v. de functies van onderwijsassistent, leidster buitenschoolse opvang en begeleider overblijven. Nu vallen die functies onder verschillende cao's, en zijn moeilijk te combineren tot een meer substantiële baan.

* Het BTW_tarief op persoonlijke dienstverlening verlagen van 19% naar 6%. Net als in Amerika willen steeds meer werkgevers van alles regelen voor hun werknemers. Dat gaat van de verhuizing tot en met de was en de werkster. Bedrijven bieden dan een breed pakket aan persoonlijke diensten op het werk. Behalve al deze diensten gericht op het 'creëren' van meer vrije tijd, gaan bedrijven ook steeds meer zich op de vrije tijd zelf richten door werknemers een kortingskaart te bieden voor onder meer winkels, sportcentra en hotels. Ook kan gedacht worden aan kledingdiensten, boodschappendiensten op het werk, strijkdiensten, administratie etc.


* Een loket voor persoonlijke dienstverlening in het kader van sociale activering op een centrale lokatie, bijvoorbeeld de school. Dat kan met inzet van werklozen. In dat geval organiseert het CWI samen met bijvoorbeeld de brede school en buitenschoolse opvang activiteiten in het kader van de sociale activering gericht op persoonlijke dienstverlening door mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt (fase 4). Op een centraal punt (bijvoorbeeld in het schoolgebouw) wordt een loket ingericht waar werkende ouders terecht kunnen met hun behoefte aan diensten. Het aanbod kan worden georganiseerd door buurtbedrijfjes (zie project in Soest). Maar het centrale punt kan ook - los van de inzet van werklozen - als een soort databank fungeren tussen vraag en aanbod. Ook kan worden gedacht aan een abonnementsysteem (zoals in Rotterdam). In Valkenburg wordt gewerkt aan een Buurtbeheerbedrijf, die diensten aanbiedt aan ouders. In Oss aan een Buitenschools Net met een kledingreparatieservice, kinderkapper, bandenplakservice, advertentieservice etc.

* Als publieke voorzieningen worden (her)ingericht, moet altijd bekeken worden of deze gecombineerd kunnen worden met voorzieningen voor persoonlijke dienstverlening. Dienstenknooppunten spelen een centrale rol in het ruimtelijk beleid in relatie tot dagindeling. In Almelo is een project waarin het ROC in haar nieuwbouwplannen rekening houdt met het combineren van voorzieningen voor haar onderwijsactiviteiten, maar wordt tegelijk de mogelijkheid open gehouden om een breed aanbod van commerciële diensten voor derden aan te bieden. Er wordt aan de volgende voorzieningen gedacht: kinderopvang, boekwinkeltje, internetcafé, gemakswinkel, uitzendbureau, kapsalon, schoonheidssalon, fitnessstudio, hotel en noodhospitaal. In Maastricht wordt in samenwerking met de Thuiszorg de kinderopvangvoorziening verbreed naar medische zorg voor kinderen, het aanbieden van opvang in het geval van calamiteiten, het aanbieden van huishoudelijke diensten en meer samenwerking tussen organisaties.

* Stimuleer de vertaling van persoonlijke dienstverlening in `employee benefits' van bedrijven en bedrijfstakken. Zie de lopende initiatieven bij Unilever bestfoods (hand in hand kameraden!) en bij het Kruiswerk, waar werkgelegenheid en buurtvoorzieningen gecombineerd worden. Hier wordt m.n. werkgelegenheid voor mensen met geringe scholing gecreëerd Ook I/D banen kunnen hierbij ingezet worden.

De overheid moet het goede voorbeeld geven als launching customer in het kader van employee benefits. Men verwijst alleen naar het ministerie van EZ. Maar dat zou ook moeten gelden voor andere ministeries en gemeenten. Zie b.v. Denemarken waar ondernemers die persoonlijke diensten in de huishouding bieden een afdrachtkorting (de Danish Home Service Scheme) krijgen. Zo'n afdrachtskorting zou ook voor Nederland onderzocht moeten worden.

Met een goed stimuleringsprogramma investeren we in de kwaliteit van de samenleving door werkgelegenheid te scheppen en de dienstverlening te vergroten. Behalve de witte werksters wil de PvdA ook de groene tuinman, de paarse oppas en de rode dienstenmakelaar.

Doorgaans ga ik al fluitend naar mijn werk. Maar met deze voorzieningen zou ik nog vrolijker dan nu ook weer terug naar huis gaan.



Partij van de Arbeid